"Gre za povsem nepotrebno poslabšanje položaja Slovenije," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil Veber.

Veber se je s tem odzval na besede premiera Janeza Janše, da bo prodaja državnih obveznic v ZDA odvisna od ukrepov in sprejemanja zakonov, ki jih je vlada predlagala DZ.

Na predlagana zakona o ustanovitvi t.i. slabe banke in o Slovenskem državnem holdingu je namreč DS izglasoval odložilni veto, DZ pa bo moral o zakonih odločati znova.

Veber je poudaril, da ta dva zakona nista reformna zakona in da v ničemer ne vplivata na to, ali bo Slovenija rešila svoj finančni in gospodarski položaj.

"Gre za povsem zgrešene ukrepe vlade"

Zakon o Slovenskem državnem holdingu bo, kot je izpostavil, omogočil razprodajo državnega premoženja. Z zakonom o slabi banki pa bo država na svoja pleča prevzela slabe terjatve.

To je po Vebrovi oceni slabo sporočilo tujim trgom. "Kako bo lahko država plačevala svoje obveznosti od prodanih obveznic, v kolikor v tem vmesnem času prevzame na svoja pleča še od štiri do šest milijard evrov slabih terjatev," se je vprašal.

"Gre za povsem zgrešene ukrepe vlade," je dejal in ocenil, da je s strani predsednika vlade "neodgovorno, da odgovornost za takšno stanje poskuša prevaliti na opozicijo".

Veber se je dotaknil tudi predlaganih proračunov za 2013 in 2014. Po njegovi oceni je največji poseg na področju pokojninskega sistema, vlada pa da želi polniti proračunsko luknjo z izčrpavanjem Kapitalske družbe (Kad). Do leta 2014 naj bi tudi zamrznili pokojnine.

Nujna razprodaja Kadovih deležev

Kad naj bi v pokojninsko blagajno vplačeval po 50 milijonov evrov, vlada pa po njegovih besedah v zakonu o izvrševanju proračuna načrtuje, da Kad poleg teh 50 milijonov v letu 2013 ustvari še dodatnih 120 milijonov evrov, enako pa velja za 2014.

"Povsem jasno je, da Kad skozi umno upravljanje kapitalskih naložb tega ne more realizirati na drugačen način, kot s prodajo naložb," je dejal.

Po njegovem mnenju temu sledi razprodaja deležev, ki jih ima Kad v Krki, Petrolu, Telekomu Slovenije, Gorenju in Hitu. Poslanska skupina SD razprodajo deležev Kada v teh podjetjih ocenjuje na 294 milijonov evrov.

"Prišlo bo do izčrpavanja Telekoma Slovenije in energetike"

Vlada želi Kad po Vebrovi oceni v letih 2013 in 2014 spraviti v propad. Ko bo namreč razprodal to premoženje, ne bo v stanju poravnavati obveznosti, kar pomeni, da bo stekel postopek prisilne poravnave.

Tudi pri prihodkih od dividend gre za nerealne prihodke, je ocenil. Potem ko je bila v letih 2011 in 2012 v proračunih predvidena udeležba z naslova dohodka iz premoženja v višini 50 milijonov evrov, je v proračunu za 2013 planiranih 90,3 milijona in leto kasneje 100,1 milijona evrov.

"To pomeni, da bo prišlo do izčrpavanja Telekoma Slovenije in energetike," je še dejal Veber.