Kot je dejal Erjavec, je v koalicijski pogodbi predvideno dvakratno usklajevanje pokojnin, a DeSUS pri tem išče prostor za kompromis. Bistveno se jim namreč zdi, da pokojnine v prihodnjih dveh letih ne bi bile zamrznjene.

O pokojninski reformi in reformi trga dela, pa tudi o spremembah varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine, z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Andrejem Vizjakom v DZ pravkar razpravljajo člani koalicije. Popoldne bo namreč vrh koalicije na čelu s predsednikom vlade Janezom Janšo s člani Ekonomsko-socialnega sveta razpravljal o obeh reformah in drugih ukrepih, ki izhajajo iz proračunov za prihodnji dve leti.

DeSUS je glede na to, da bosta pokojninska reforma in reforma trga dela v sredo verjetno na vladi, danes želel doreči nekatere podrobnosti, ki v koaliciji še niso usklajene.

Erjavec je spomnil, da pokojninska reforma upošteva usklajevanje pokojnin z inflacijo in življenjskimi stroški v takem razmerju, kot so določili v koalicijski pogodbi. DeSUS pa predlaga, da upoštevajo tudi tisti del koalicijske pogodbe, ki določa, da naj bi 50 milijonov evrov iz Kada namenili za usklajevanje pokojnin. Tako v prihodnjih dveh letih ne bi prišlo do popolne zamrznitve pokojnin, je dejal Erjavec.

Ta stališča stranke vodja poslanske skupine Franc Jurša predstavlja na sestanku z Vizjakom. Po Erjavčevih besedah je sicer prav, da je koalicija glede pokojninske zakonodaje usklajena, ker se "težko pogajaš s socialnimi partnerji, če v koaliciji zadeve niso dokončno usklajene".

DeSUS je po Erjavčevih besedah na seji poslanske skupine podprl tudi predlog ministra Vizjaka glede sprememb varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine. Na sestanek z Vizjakom pa je DL glede sprememb varčevalnega zakona prišla s svojim predlogom.

Sestanek, ki se je začel ob 13. uri v DZ, sicer še poteka.