V Termah Čatež bodo v prihodnjih dneh pripravili poseben dogodek, vikend z naslovom Daruj sebi - bodi zdrava, ki bo potekal od 26. do 28. oktobra. Gre za poseben dogodek, pri katerem bo sodelovala prehranska strokovnjakinja dr. Lejla Kažinić Kreho.

Napisala je že nekaj knjig in je bržkone pravi naslov za vprašanje, ali res potrebujemo veliko denarja in časa, da bi se lahko družina prehranjevala bolj zdravo. "Sploh ne," je odgovorila sogovornica. Takšna predstava bržkone izvira iz dejstva, da dandanes mnogi promovirajo različne vrste trendovskega prehranjevanja, od makrobiotike do tako imenovanega raw fooda, kar ustvarja vtis zapletenosti, visoke cene in nemara zahteva kar nekaj časa. "Menim, da bi morali človeku predstaviti praktično, preprosto in okusno prehrano za vso družino."

Neka raziskava nedavno je pokazala, da v Sloveniji najstniki ne zaužijejo dovolj zelenjave, sadja, žit ali rib, ki pa so najbolj pomembni za zdrav razvoj telesa. "Izobraževanje o zdravi prehrani bi moralo torej temeljiti tudi na tem, da pripravljena hrana ni samo praktična, ampak mora biti zares pripravljena hitro, da bi nam lahko bili naši otroci pozneje hvaležni za zdravo odraščanje," pravi sogovornica.

Dr. Lejla Kažnić Kreho je avtorica knjig Prehrana 21. stoletja za ženske in najnovejše Mediteranska dieta. Prepričana je, da so ženske v modernem in hitrem času verjetno bolj kot kadarkoli prej izpostavljene mnogim zdravstvenim tveganjem, vsakdanji stres pa je k temu še dodatno prispeval. Tako v svojih knjigah kot tudi v Termah Čatež bo skušala pokazati, kako pomembno vlogo igra pravilna prehrana. Kako kar najbolje prenesti vse vzpone in padce, ki jih doživljajo ženske, in to z najmanj bolečim, najpreprostejšim in najdostopnejšim sredstvom - s hrano.

Jutranja napaka

Avtorica in gostja med drugim opozarja, da domala vsi ali pa vsaj številni ljudje delajo eno največjih napak že zjutraj. "Takoj pripravijo jutranjo kavo, nato pa se začnejo spraševati, ali bi zajtrk kupili na poti v službo in pojedli kakšno belo pecivo ali pa bi zajtrk kar preskočili."

Priznana prehranska strokovnjakinja tako opozarja na največjo napako, ki jo tako ženske kot moški delamo vsak dan, ko preskakujejo zajtrk. "V resnici je prav zajtrk idealen obrok, da si okrepimo organizem in v telo vnesemo visokokakovostno hrano," rada opozori sogovornica. Ob tem tudi pove, da kava sama sicer pozitivno vpliva na zdravje jeter, na sladkorno bolezen, najnovejše študije pa kavo povezujejo tudi z zaščito pred parkinsonovo boleznijo. "Nefiltrirana kava lahko poviša raven maščob v krvi, zato priporočam espreso ali filter kave, vendar ne več kot tri na dan."

V Termah Čatež bo torej na sporedu prvi regionalni vikend zdravja, namenjen ženskam, ki bodo lahko tam izvedele kaj novega, slišale kaj navdušujočega, hkrati pa bo to priložnost za pravo sprostitev.