10:00 Danes delava s sodelavcem, ki običajno dela na daljavo, skupaj v pisarni. Na hitro pregledava narejeno, določiva naslednje korake, potem pa veselo na delo. Pred tem moram še objaviti opis predavanja, ki bo v sredo na Spletnih uricah, ki jih po novem spet urejam. Na žalost traja precej dlje, kot bi si želel, mest, na katerih objavljam, je več kot dve leti nazaj, pa še v formi nisem več.

13:00 Sprejem na Nebotičniku s kosilom na povabilo British Council-a. Zanimiva organizacija z zanimivimi programi spodbujanja kreativnih panog, v okviru katerih peljejo lokalne zmagovalce na dvotedensko ekskurzijo v Anglijo. Vedno znova sem presenečen, kako dostopni so vsi, vključno z ambasadorjem, v Angliji običajno nimam takega občutka. Kot vedno fin pogovor in dobra hrana.

15:00 Nazaj v pisarno grem peš, ker rad hodim in medtem razmišljam. Preden sem šel na sprejem, sem navrgel nekaj idej, ki so zdaj zrele za temeljit pogovor. Jasna komunikacija je pri razvoju produkta še toliko bolj pomembna, če hočeš, da se razvoj dogaja hitro in učinkovito. Ker sva v fazi testiranja, je pričakovati, da vse ideje ne bodo preživele preizkusa, zato se je dela potrebno lotiti malo drugače, kot če delaš na končni rešitvi - ni potrebno, da so vse luknje zaprte, vse možnosti pokrite. Bistveno je, da je narejeno hitro, da se lahko odločiš, ali ideja deluje kot del celote. Seveda pa mora po odločitvi slediti nova izvedba, ki upošteva vse, kar se med poskusom naučiš, in je zato boljša in bolj učinkovita, kot če bi vse to poskusil uganiti že na začetku. Pogovor o produktu nadaljujeva na poti proti Vojkovi.

17:00 Otvoritev TSstartup, kjer sodelujem kot mentor. Večino poti sva šla peš, na koncu pa skočila v taksi, preveč je deževalo. Ljudje se počasi nabirajo, občudujejo hišo, jejo in pijejo. Čeprav mi ni ljubo, je mreženje pomembno, saj je sploh za nas majhna podjetja verjetno najcenejši način promocije (poleg dobrega dela, ki ga naročniki z veseljem pokažejo svojim partnerjem in ti s tem odprejo še kakšna vrata). Ker srečam sodelavca, s katerim delava na drugem projektu, se na hitro pogovoriva o zadnjih spremembah.

Predstavitev enajstih ekip poteka hitro, ob kar nekaj predstavitvah pa se ne morem znebiti občutka, da sem točno tako storitev že videl. Močno upam, da so jih ekipe tudi - da se zavedajo, kdo so, kakšne so njihove številke, je še dovolj prostora na trgu, zakaj so oziroma niso uspeli. Poslovno okolje podjetja je eden izmed predmetov s fakultete, ki jih imam še vedno v spominu.

19:00 Sestanek o Spletnih uricah z njihovim ustanoviteljem in prvim organizatorjem. Začneva ga s pogovorom o bratih Samwer, ki v Nemčiji skoraj po pravilu financirajo podjetja, ki skopirajo idejo ameriškega startup-a in jo izvedejo na drugih trgih. Podjetniki iz Silicijeve doline nad njihovim pristopom niso posebno navdušeni, čeprav sami radi razlagajo, da ni pomembna ideja, ampak izvedba. Verjetno je drugače, če je ideja tvoja. Končava z desetimi temami za predavanja, treba bo najti še predavatelje. Se že veselim.

6 ur 38 minut spanja, 19988 korakov.