Po uradnih podatkih zavoda za gozdove naj bi od aprila pokončal skupno 83 živali, čeprav v pašni skupnosti Starijski vrh trdijo, da jih ima na vesti še mnogo več. Za nameček pa je pet let stara in okoli 150 kilogramov težka zverina (premer šape ima 16 centimetrov) dodobra prestrašila dva angleška turista, ki sta si hotela ogledati naravne znamenitosti nad vasjo Žaga na Bovškem, in sta pred kosmatincem komajda odnesla celo kožo.

"Na pobočju Stola naj bi se letos pojavljala dva medveda. Prvi je prišel že aprila in se - za razliko od lani - na tem območju zadržuje ves čas. Uprizoril je pravi masaker nad drobnico pašne skupnosti, dodobra pa je prestrašil tudi obiskovalce tega območja," pravi Iztok Koren iz tolminskega zavoda za gozdove.

Po besedah Korena so od Agencije RS za okolje (Arso) dobili tudi dovoljenje za izredni odstrel problematičnega medveda, a se je kosmatinec en mesec - kolikor velja dovoljenje - spretno izogibal puškam lovskih družin Kobarid in Bovec. Dovoljenje se je ravno včeraj izteklo. "Mislim, da je dovoljenje prišlo prepozno, saj so drobnico že prepeljali v dolino. Sledov medveda nismo našli, vse naokoli pa je polno ostankov njegovih pohodov. Bojim se, kaj nas čaka prihodnje leto," je pojasnil Edi Hrast, tajnik in gospodar lovske družine Kobarid.

Odgnala ga ni niti motorna žaga

Plat zvona pa bijejo tudi lastniki drobnice in goveda. Po besedah Mirana Finca, člana pašne skupnosti Starijski vrh, je imelo letos na pobočju Stola devet lastnikov 230 odraslih ovac. "V dolino smo jih prignali le 128, torej sta nam zmanjkali 102 odrasli živali. Od 162 jagnjet smo jih našli le 42. Gre za pravo katastrofo. Kaj takšnega ne pomnijo niti najstarejši pastirji. Na Starijskem vrhu imamo ovce že četrt stoletja. Probleme imamo zadnja tri leta, ko se je pojavil medved," je zaskrbljen Finc, ki je ogorčen tudi nad državo: "Že tri leta čakamo, da nam povrnejo škodo, ki jo je medved povzročil v minulih letih. Poslali smo vse potrebne dokaze, od države pa ni glasu. Če ne bomo dobili odškodnine, potem se lahko kar poslovimo od reje ovac."

Finc je še opozoril, da sta letos poleti na Starijskem vrhu stalno dežurala po dva pastirja, a da se je medved približal tudi ljudem na pastirski planini. Menda so ga hoteli pregnati tudi z motorno žago, a se ni dal.

Odškodnine le tistim, ki imajo živali primerno varovane

Marko Jonozovič, vodja oddelka za divje živali in lovstvo na zavodu za gozdove, pravi, da to ni edini letošnji medved, ki povzroča preglavice. "Letos smo pripravili strokovno mnenje za izredni odstrel 34 živali. Vse odstrele so na Arsu tudi odobrili, a lovcem je uspelo izslediti le 15 medvedov," je pojasnil Jonozovič in poudaril, da v tem pogledu letošnje leto ni nič posebnega, saj se že nekaj zadnjih let številke za izredni odstrel medveda gibljejo med 20 in 40 osebki na leto.

Glede pripomb rejcev o neizplačanih škodah pa je Jonozovič opozoril, da sistem predvideva materialne dokaze o povzročeni škodi: "Dogaja se, da nekdo prijavi škodo in reče, da mu je zmanjkalo deset ovac, a dokaznega materiala ni. Konkretnega primera sicer ne poznam, a na planinah je pogosto tako, da medved napade in pobije na primer dve ovci, deset pa jih ob napadu nekam zbezlja. V tem primeru ne moremo narediti zapisnika in oceniti škode."

Drugi kriterij, ki mora biti izpolnjen, da so rejci upravičeni do odškodnin, pa je primerna zaščita, ki jo določa poseben pravilnik. "Za vso Slovenijo veljajo enaki zaščitni ukrepi, kar pomeni, da morajo tudi na planinah črede varovati z električno ograjo. Izjemoma so rejci, ki imajo drobnico v prosti paši, upravičeni do odškodnine v primeru, da tam medved prvič napade. Že naslednje leto morajo zavarovati čredo, sicer do odškodnine niso upravičeni," je razložil vodja oddelka za divje živali in lovstvo na zavodu za gozdove.