O podrobnostih zadnje ponudbe ministrstva sindikati niso želeli govoriti. Je pa minister Vizjak še pred srečanjem pojasnil, da pogoj za upokojitev ostaja starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Kdor slednje ne bo dosegel prej, se bo lahko upokojil pri 65 letih. Pri tem bodo nekatere osebe starostno mejo lahko zniževale. Tisti, ki so skrbeli za otroka, bi po Vizjakovih besedah za prvega otroka lahko uveljavljali pol leta pokojninske dobe, za drugega do četrtega pa po deset mesecev. To bi veljalo tako za upokojevanje pred 60. letom starosti ob 40 letih pokojninske dobe kot za upokojevanje pred 65. letom starosti ob vsaj 38 letih pokojninske dobe brez dokupa.

Pred 60. letom starosti bi se lahko upokojili tudi tisti, ki so začeli delati pred 18. letom, in sicer bi se pri ženskah meja lahko znižala za tri leta, pri moških pa za dve leti. Vendar tudi zadnji predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvideva upoštevanje le pol leta pokojninske dobe za vsako leto dela pred polnoletnostjo. To pa pomeni, da bi recimo ženske morale začeti delati pri 12 letih, da bi lahko izkoristile možnost upokojitve tri leta pred dopolnjenim 60. letom starosti.

Pri starejših brezposelnih vlada predlaga, da bi se vsi, ki so bili 10. oktobra letos na zavodu za zaposlovanje prijavljeni kot brezposelni, upokojevali po sedaj veljavnem sistemu. Možnosti uresničitve sindikalne zahteve po podaljšanju prehodnih obdobij pa po Vizjakovih besedah ne vidijo.

Medtem ko je javnost kljub tajnosti pogajanj, o katerih naj socialni partnerji ne bi govorili, precej dobro seznanjena s pogoji upokojevanja, ki jih želi vlada uveljaviti z novim letom, pa še vedno ni znanega prav dosti o višini pokojnin v prihodnosti. Neznanka ostajajo tako odmerni odstotki za določitev višine pokojnin kot valorizacijski količnik pa tudi način usklajevanja pokojnin. Po besedah Böhmove so se včeraj dotaknili tudi tega, vendar se bodo o višini pokojnin bolj poglobljeno verjetno pogovarjali v ponedeljek. Je pa predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj povedal, da so predstavnikom ministrstva včeraj predstavili izračune, po katerih pokojnine zaradi trenutno predlaganih odmernih odstotkov v prvih petih letih po uveljavitvi reforme ne bodo višje, ampak nižje kot doslej.

O pokojninski reformi bodo socialni partnerji sicer znova razpravljali že danes, ko se bodo sešli s premierjem Janezom Janšo ter predsedniki koalicijskih strank in vodji poslanskih skupin. Predvidoma v sredo bo predlog skupaj z reformo trga dela potrjevala vlada, nato pa naj bi ga odprli tudi za javno razpravo. Kot je napovedal Vizjak, bo predlog pokojninske reforme državni zbor obravnaval po rednem postopku, zato bodo imeli socialni partnerji čas za uskladitev predloga tja nekje do 10. decembra, ko naj bi poslanci sprejemali amandmaje k zakonu.