Ti finančni trgi namreč reagirajo na signale, ki prihajajo iz Slovenije, ti signali pa niso izjave, ampak so konkretna dejstva, je po obisku na ministrstvu za obrambo pojasnil Janša.

"Zaenkrat imamo pozitivne odmeve na ukrepe, ki jih je vlada predlagala DZ - tu mislim na predloga proračunov za prihodnji dve leti, in imamo pozitivne odmeve na oba zakona, ki sta dva izmed petih ključnih ukrepov, ki jih je treba sprejeti," je poudaril in dodal, da "imamo negativne odmeve na najave blokad, da se to ne realizira".

"Tako, da smo nekje v situaciji, ko lahko upamo, da bodo pozitivni signali močnejši od negativnih," je še dejal predsednik vlade.

Državni svet je v minulih dneh izglasoval odložilni veto na zakona o ukrepih za stabilnost bank, ki predvideva ustanovitev t.i. slabe banke, in o Slovenskem državnem holdingu. Obema zakonoma s strani sindikatov grozi tudi referendum.

Tri izbrane banke so danes na zahodni obali ZDA začele predstavljati Slovenijo investitorjem v finančnih središčih v ZDA in Veliki Britaniji. Slovenija namreč še letos načrtuje izdajo nove državne obveznice v višini 1,5 milijarde dolarjev in računa na uspešnost njene izdaje.

Srečanja za investitorje pripravljajo banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan. Danes se bodo začela na zahodni obali ZDA, v torek nadaljevala v Bostonu, v sredo v New Yorku ter v četrtek in petek v Londonu.