Premier je pojasnil, da so ga predstavniki obrambnega ministrstva in Slovenske vojske danes seznanili s stanjem v teh organizacijah. Prav tako so mu po njegovih besedah predstavili težave, s katerimi se srečujejo v obdobju, ko je Slovenija kot članica Nata zaradi ekonomske situacije, v kateri se je znašla, prisiljena popravljati svoje načrte in obljube, ki jih je dala zavezništvu.

Beseda je tekla o tem, kako nekatere cilje, ki bi jih morali uresničiti v prihodnjih dveh letih, prestaviti v prihodnja leta, kako se uskladiti z zavezništvom in kako ravnati doma, da bo Slovenija kljub vse manjšemu prispevku v obrambni proračun še naprej enako varna. Zato so spregovorili o morebitnih rezervah in o ukrepih, da bi Slovenska vojska postala "bolj vitek in pomlajen sestav", je povedal Janša.

Sogovorniki so se dotaknili tudi predvidene reorganizacije Slovenske vojske, ki jo je pred dnevi napovedal obrambni minister Aleš Hojs in s katero želijo na ministrstvu izboljšati strukturo vojske, ohraniti njeno sodelovanje v Natu, obenem pa zamejiti število pripadnikov glede na sredstva, namenjena obrambi. Janša je ocenil, da so cilji teh sprememb realni, prav tako je prepričan, da jih je ekipa na ministrstvu sposobna uresničiti. "Gre za to, da z manj sredstvi naredimo več," je pojasnil premier.

"Naš problem je v tem, da je vedno manj sredstev, s katerimi razpolagamo, da vedno manj teh sredstev zberemo in da so možnosti našega zadolževanja vse bolj omejene," je opozoril. Vlada je zato po njegovih besedah v proračunski razpravi šefom sistemov in podsistemov dala vedeti, da je njihova odgovornost, da poiščejo rezerve.

"To seveda ne pomeni, da je treba zmanjšanje sredstev za stroške dela oziroma mase za plače prevesti v tolikšen odstotek manj zaposlenih," je poudaril Janša. Ponekod možnosti zmanjševanja zaposlenih niti ni, so pa druge rezerve. In odkar je vlada predlagala proračunske dokumente in je jasno, da bo to treba narediti, se rezerve po besedah premiera resno iščejo. "V zadnjih treh letih se pač niso," je še dodal Janša.