"Trenutno je v igri nova različica zakonskega predloga, ki pa še nima soglasja ne na strani delodajalcev in ne na strani sindikatov," je po današnjih pogajanjih novinarjem povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Predlog zakona je po njenih besedah zaenkrat "zgolj nek osnutek in ne nekaj, kar bi morali ljudje jemati resno".

Kritična je bila tudi do tega, da so zadnjo različico zakonskega besedila na današnjem sestanku, ki se je začel ob 13. uri, dobili na mizo ob 13.06. "Lahko si izračunate, da je še nihče ni videl. Kar koli me vprašate, ne vem, ker še ne poznam zadnjega predloga zakona," je opozorila.

Minister je besedilo sicer predstavil, a to po oceni Böhmove "še ne more biti zadnja verzija, vsaj ne taka, h kateri bi mi dali soglasje". "Še daleč smo," meni.

Jutrij koalicijsko usklajevanje

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je pred današnjim nadaljevanjem pogajanj o pokojninski reformi pojasnil, da bo reforma v sredo predvidoma na vladi, kljub temu pa se bodo s socialnimi partnerji pogajali še ves čas nadaljnjega postopka. Zakon bodo v državnem zboru obravnavali po rednem postopku, je dejal.

Vizjak je v izjavi novinarjem pred nadaljevanjem pogajanj pojasnil, da so koalicijskim strankam že v petek poslali čistopisa pokojninske reforme in reforme trga dela, v torek pa imajo na to temo še koalicijsko usklajevanje.

Možnosti, da bi dodatno uvajali prehodna obdobja, ne vidijo

Čistopise bodo danes dobil tudi socialni partnerji, je razložil Vizjak in pojasnil, da so v teh dokumentih zajeti dosedanji kompromisni predlogi ter stališča, ampak ne vse, saj da jih pri usklajevanih čaka še nekaj dela.

Minister je poudaril, da kot pogoj za upokojitev še vedno velja 40 let pokojninske dobe brez dokupa pri 60 letih starosti. Vendar pa se starostna meja pri ženskah lahko zniža za tri leta, pri moških pa za dve v primeru vstopa na trg dela pred 18. letom. Predlog je še vedno pol leta skrajšanja pokojninske starosti za leto dela pred 18. letom, je povedal minister.

Znižanje starostne meje žensk za upokojitev zaradi otrok pa bi šteli progresivno, je dejal. Za prvega otroka bi veljalo pol leta, za drugega, tretjega in četrtega pa po deset mesecev. To bi veljalo tako za upokojevanje pod 60 leti pri 40 letih pokojninske dobe kot ob 38 letih pokojninske dobe brez dokupa pri starosti 65 let in navzdol. Možnosti, da bi dodatno uvajali prehodna obdobja, ne vidijo, je povedal minister, saj da so ta že sedaj relativno dolga. Obdobje za izračun pokojninske dobe bi predstavljalo 24 zaporednih najugodnejših let.

O poklicnih pokojninah v sredo

Pri vprašaju poklicnih pokojnin izračunov še ni, je razložil minister, danes pa bodo po njegovih besedah obravnavali prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. O poklicnih pokojninah naj bi se pogajali v sredo.

Je pa vladna stran predlagala kompromis pri starejših brezposelnih. Po njihovem predlogu bi se vsi, ki so bili 10. oktobra letos na zavodu za zaposlovanje prijavljeni kot brezposelni, upokojevali po sedaj veljavnem sistemu.

Glede časa, odmerjenega za pogajanja, je minister pozitivno presenečen nad "relativno velikim razumevanjem sindikatov, glede na okoliščine, v katerih smo".

Pokojninsko reformo bodo v državnem zboru obravnavali po rednem postopku, je napovedal minister, kar pomeni, da se bo amandmaje k zakonu sprejemalo šele okoli 10. decembra. Do takrat pa je čas za usklajevanje, je dejal minister.

"Dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič"

Pokojninsko reformo bo po ministrovih besedah v torek obravnaval Ekonomsko-socialni svet, po predvidevanjih pa naj bi tako pokojninsko reformo kot reformo trga dela v sredo obravnavali na vladi.

Predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar pa je danes pred pogajanji poudaril, da "dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič". Glede prehodnih obdobij je dejal, da je to stvar dogovora, ampak "čim daljše, tem boljše".

Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa je dodala, da so zaprli le manjši del vprašanj. Po njenih besedah se pri upokojitvenih pogojih "vsaj na videz" bližajo rešitvam, ki bodo sprejemljive za vse tri strani, vendar da jih čaka še ogromno stvari, med drugim višina pokojnin, je dejala Böhmova, ki ima občutek, da so sedaj v prvi polovici pogajanj.