Ideja dviga DDV še ni "zakoličena"

Koalicijski partnerji so danes govorili tudi o morebitnem dvigu DDV na nekatere postavke. Precej prahu je namreč dvignila namera dviga DDV na časopise in revije, o čemer si tudi koalicija ni povsem enotna.

Kot je pojasnil Virant, ministrstvo za finance že pripravlja alternativne rešitve. V vsakem primeru je po njegovih besedah treba proračunski primanjkljaj znižati pod tri odstotke, zato so potrebni ukrepi na prihodkovni in odhodkovni strani.

Pri tem Virant meni, da parcialni dvig DDV ni edina možnost na prihodkovni strani, zato ta ideja še ni "zakoličena". Virant je pojasnil, da je ideja dviga DDV nastajala že v prejšnjih mandatih na ministrstvu za finance, vendar nikoli ni prišla na mizo.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je pred kolegijem dejala, da je dvig DDV občutljiva tema in bodo o tem v koaliciji še razpravljali. Poudarja pa, da je prihodke v državno blagajno na nek način treba dobiti.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, ki je na kolegiju nadomeščal predsednika stranke Karla Erjavca, je pojasnil, da se nekateri nagibajo k temu, da bi v manjšem odstotku DDV dvignili linearno.

Reformi nista popolnoma usklajeni niti znotraj koalicije

V teh dneh sta sicer v ospredju pokojninska in reforma trga dela in v torek bo jasno, ali se sindikati strinjajo s tem, da gresta na vlado in v parlamentarni postopek. Predsednica NSi je sicer danes poudarila, da lahko pogajanja potekajo tudi tekom parlamentarne procedure. Virant pa kljub temu meni, da je s postopkom boljše počakati, če se socialni partnerji s tem ne strinjajo.

Reformi sicer nista popolnoma usklajeni niti znotraj koalicije. Reforma trga dela bi morala biti po mnenju DL bolj korenita. "Prinaša sicer izboljšave, ne pa tistega, kar najbolj potrebujemo: veliko novih delovnih mest," je dejal Virant.

Sindikati imajo, tako pravi, velikokrat preveč toge poglede zlasti na področju trga dela in "silijo v rešitve, ki so slabe predvsem za iskalce zaposlitve". Toda Virant je spomnil, da lahko sindikati vedno poskušajo z referendumom. Zato je treba reformi usklajevati do te mere, da "bomo imeli garancijo, da referendumov ne bo".

Reforma mora imeti vsebino in spremembe

Predsednik SLS Radovan Žerjav je pred kolegijem poudaril, da je treba resno zagrabiti za predlagane projekte in reforme, pogledati, kaj je treba še popraviti, in ukrepe sprejeti. Ob morebitnih prevelikih popravkih predlogov reform se strinja z vprašanjem smisla reform. Po njegovih besedah je treba razumeti, da mora imeti reforma vsebino in spremembe.

Jurša pa je ob tem vprašanju ocenil, da bo čez nekaj let res potrebna nova pokojninska reforma. V to nas, pravi, silijo razmere.

Glede referendumov pa je tako po mnenju Viranta kot Žerjava podobna situacija, kot je bila v času vlade Boruta Pahorja. Toda zdaj je javnofinančni položaj v Sloveniji še bolj zaostren in bi imela referenduma glede državnega holdinga in sanacije bank še hujše posledice, kot so jih imeli referendumi pod Pahorjevo vlado, je posvaril Virant.

Škodljive posledice referenduma

Sindikate bodo po njegovih besedah povprašali, kaj jih moti in če se da še kaj popraviti, da pobude za referendum sploh ne bi vložili. Če bomo nad reformami tako kot v času prejšnje vlade zamahnili z rokami, "bomo odmahali in iz te države ne bo nič", pa ocenjuje Žerjav.

Tudi Novakova svari pred škodljivimi posledicami referendumov. Meni, da je vlada glede sanacije bank in holdinga ponudila dobre rešitve, upoštevanih pa je bilo tudi veliko predlogov opozicije. Treba je nekaj narediti in sedaj je čas, da se zakona začneta uresničevati, je dejala.

Koalicijski partnerji so danes razpravljali tudi o proračunu in rezih v plače javnih uslužbencev. Po Virantovih besedah je treba začeti pogovore s sindikati o tem, kako se bo nižala masa za plače.

Dotaknili so se tudi sprememb varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine. V torek bo koalicija začela usklajevanje predloga, ki ga je pripravil minister za delo Andrej Vizjak.