Po oceni zavoda je Gantar z objavami netočnih navedb napadel inštitucijo nacionalnega pomena, zamajal ugled zavoda in cele transfuzijske službe, so danes sporočili iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

Gantar bi razrešil Veluščka, ta trdi, da ni ravnal nezakonito

Minister je namreč na petkovi novinarski konferenci predstavil poročilo upravnega nadzora, ki ga je ministrstvo za zdravje na zavodu izvajalo šest mesecev. Upravni nadzor zavoda za transfuzijsko medicino je pokazal na nepravilnosti pri sklepanju nekaterih pogodb in pri izplačevanju nagrad za delovno uspešnost, pa tudi na zaračunavanje previsokih cen za zdravila iz krvne plazme.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je Gantar v petek napovedal, da bo svetu zavoda predlagal razrešitev direktorja Veluščka. Ta medtem trdi, da ni nikoli ravnal nezakonito, da pa dopušča možnost, da je prišlo do pomanjkljivosti.

Nepopravljive posledice na področju krvodajalstva

Po navedbah zavoda je minister sprožil veliko nemira, vprašanj, začudenja, jeze in tudi nezaupanja med krvodajalci ter organizatorji krvodajalskih akcij. Na zavodu se bojijo, da je Gantar povzročil nepopravljive posledice na področju krvodajalstva in vplival na pripravljenost krvodajalcev za darovanje krvi, kar lahko ogrozi zagotavljanje zadostnih količin krvi za bolnike.

"Razpolaganje s krvjo je namreč odvisno od motivacije posameznikov za dajanje krvi. V Sloveniji smo lahko ponosni na uspešno dolgoletno tradicijo krvodajalstva, na krvodajalce, s katerim sami zagotavljamo zadostne količine krvi, ki jih bolniki potrebujejo. Tako se še ni zgodilo, da bolniki ne bi prejeli krvi, če so jo potrebovali," navajajo na zavodu.

Menijo tudi, da preskrbe s krvjo brez krvodajalcev ni, zato je še kako pomembno, da krvodajalci vedo, da z njihovo krvjo ravnajo spoštljivo, skrbno in odgovorno. Zatrdili so tudi, da na zavodu delajo v javno dobro, zakonito in transparentno. Vse ministrove netočne navedbe pa so pripravljeni vedno predstaviti in argumentirati.