"Plinska revolucija"

Gen-I je znal izbrati najbolj primeren trenutek za začetek "plinske revolucije", je povedal Golob, med ključnimi elementi najbolj primernega trenutka pa poleg razmer na trgu in zrelosti Gen-I za vstop na trg plina za gospodinjske odjemalce izpostavil krizo, recesijo, splošno nezadovoljstvo ljudi. "Ta del smo celo podcenjevali, zato pravim, da nas je odziv presenetil," je dejal.

Zagotovil je, da bo Gen-I svoje nizke cene držal vsaj kakšnih pet let. Cene, ki jih je ponudil Gen-I do konca junija 1013, se po njegovih besedah zelo konkurenčne tudi v Evropi. Hipotetično se lahko še znižajo, a sam meni, da se bo cena plina v Sloveniji srednjeročno gibala na tej ravni." Nekateri bomo to preživeli, drugi pa ne," je menil.

Tekmeci niso imeli pri strankah nobene izgube, ampak samo mastne zaslužke

Odziv konkurenčnih dobaviteljev zemeljskega plina, ki so že v 14 dneh sledili z znižanjem svojih cen, je Golob komentiral z besedami, da je bil tako hiter, ker niso imeli tekmeci pri strankah nobene izgube, temveč mastne dobičke. Zato se bodo za vsako stranko bojevali do zadnje kaplje krvi, ker vedo, da iz tega naslova kujejo dobiček, je dejal.

"Če bi imeli pri plinu res tako nizke marže, kot zatrjujejo, ne bi mogli spustiti cen za skoraj 40 odstotkov, kar so nekateri storili v zadnjem tednu, in se ne bi borili za stranke tako, kot se," je dodal. Pri plinu je v igri še več denarja kot pri elektriki in predvsem so večji dobički.

Ukrepi čez pol leta bodo prepozni

Ob tem se je pohvalil, da je Gen-I v nekaj letih postal največji dobavitelj električne energije in še kar raste. "Pri plinu je zdaj distributerjem jasno, da če hočejo preprečiti odliv strank, je treba ukrepati zdaj. Čez pol leta bo prepozno."

Z znižanjem cen plina pa se odpira tudi okno za naložbe. Ves svet spoznava, da je zemeljski plin najustreznejša tehnologija za mestne elektrarne toplarne. Tu zaostajamo, je bil kritičen in spomnil, da nimamo niti ene prave elektrarne na zemeljski plin.

Plinovodno omrežje pri nas je po Golobovi oceni razmeroma dobro razvito, na trgovanje v Sloveniji bodo ugodno vplivale tudi aktivnosti, ki potekajo kot predpriprava na projekt Južni tok. Že danes poteka razširitev omrežja in ko bo končana, bodo imeli vsi slovenski uporabniki neposredno korist, je napovedal.