Zaprta vrata kmalu tudi v Dublinu, New Yorku in Düsseldorfu

Slovenija bo 31. oktobra zaprla še veleposlaništvo v irskem Dublinu ter tudi generalni konzulat v New Yorku, medtem ko je konzulat v nemškem Düsseldorfu že zaprla.

Slovenija naj bi z zaprtjem omenjenih veleposlaništev in konzulatov letno privarčevala 1,8 milijona evrov.

Vlada je sklep o zaprtju veleposlaništev sprejela 31. maja, na podlagi sklepov vlade pa je predsednik republike Danilo Türk nato podpisal ukaze o zaprtju navedenih veleposlaništev. Z načrtovanim preoblikovanjem diplomatsko-konzularne mreže je bil predhodno seznanjen tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko in je s tem soglašal.

Odločitev o zaprtju je bila po navedbah MZZ sprejeta predvsem zaradi težkih finančnih in ekonomskih razmer v Sloveniji, ki so od vlade terjale sprejetje varčevalnih ukrepov na vseh področjih delovanja, med drugim tudi na področju zunanjih zadev.

Predčasno upokojevanje na MZZ

Poudarili so še, da si bo MZZ še naprej prizadeval, tako v bilateralnem kot multilateralnem kontekstu, za krepitev in poglabljanje odnosov z državami, kjer bo Slovenija zaprla diplomatsko-konzularna predstavništva.

Zapiranje veleposlaništev pa očitno ne bo edini varčevalni ukrep na MZZ. Zunanji minister Karl Erjavec je pred dnevi napovedal, da se bo s prihodnjim proračunom masa za plače na njegovem ministrstvu zmanjšala za okoli tri milijone evrov, kar naj bi reševali na "mehak" način, predvsem s predčasnim upokojevanjem.

Hkrati minister ni izključil možnosti, da bo Slovenija morda ukinila še kakšno diplomatsko-konzularno predstavništvo. Ob tem je ponovil, da se sam zavzema za reorganizacijo diplomatsko-konzularne mreže in ne samo za krčenje.

Rezerve pa vidi v predstavništvu v Bruslju, kjer zunanje ministrstvo plačuje poldrugi milijon evrov za uslužbence, ki prihajajo z drugih ministrstev, na primer za policijskega atašeja, ki prihaja z notranjega ministrstva. Na zunanjem ministrstvu so po Erjavčevih besedah predlagali, da bi vsako ministrstvo samo zagotovilo plače za svoje uslužbence, ki so v Bruslju.