Kot je pojasnila Senčarjeva, bodo danes med 10. in 16. uro na Prešernovem trgu postavili stojnico ter ob dnevu zdravih dojk s sloganom Odločite se ZA zdravje svojih dojk opozarjali na pomembnost telesne aktivnosti za zdravje dojk. Aktivnosti združenje sicer pripravlja skozi vse leto, še posebej pa oktobra. Na dan zdravih dojk skušajo po njenih besedah ženske spomniti, kaj lahko naredijo za to, da ne zbolijo za rakom dojk.

S samopregledovanjem dojk morajo ženske začeti v poznih najstniških letih, po 50. letu pa se mora temu pridružiti še presejalna mamografija, je povedala Senčarjeva. "Pa ne pozabimo biti dobre volje. Postajamo apatični, depresivni, to pa vodi v bolezen," je dodala in opozorila, da rak dojk ni le bolezen žensk, saj zboli tudi med 10 in 12 moških na leto.

V Sloveniji po podatkih Europe Donne z rakom dojk živi približno 12.500 žensk, vsako leto pa jih na novo zboli več kot 1100. "To je sicer bolezen pretežno starejših žensk, največ jih zboli po 50. letu, vendar se ta meja niža. Veča se predvsem število novozbolelih žensk med 40. in 50. letom," je pojasnila Senčarjeva.

Ob tem je opozorila, da mnoge mlade bolnice zdravniki zavrnejo, češ da so še premlade, da bi zbolele za rakom dojk. "Moja najmlajša bolnica je bila stara 17 let. Če ženska opazi spremembo, ki traja več kot mesec dni, pa tudi če je mlajša, mora doseči, da se ugotovi, ali je sprememba nevarna ali ne," je dejala.

Senčarjeva je povedala še, da še vedno le 47 odstotkov žensk k zdravniku pride prvič, ko je rak dojke omejen le na dojko. "Skoraj 53 odstotkov jih pride takrat, ko je bolezen razširjena, denimo na bezgavke, nekaj odstotkov pa jih pride tudi takrat, ko je bolezen razširjena že na druge organe," je razložila. Poudarila je, da je rak dojke danes zelo dobro ozdravljiva bolezen, če je odkrita zgodaj.

Tudi v Zavodu za zdravstveno varstvo Celje poudarjajo vlogo zgodnjega odkrivanja raka dojk in zdravega življenjskega sloga. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ženske v Sloveniji najbolj ogroža rak dojke, ki predstavlja petino vseh rakov pri ženskah.

Kot so zapisali, natančen vzrok za nastanek raka dojk še ni znan, a obstaja več dejavnikov tveganja, ki so z njim povezani. Najpogostejši so rak dojk v družini, zgodnja menstruacija in pozna menopavza, starost, pozna prva nosečnost, debelost, neprimerna prehrana ter telesna neaktivnost, so še dodali.