Pričakovati je, da bodo pogovori na današnjem srečanju tekli tudi o ciljih Slovenske vojske in predvideni transformaciji.

Prihodnje leto reorganizacija

Minister za obrambo je ravno pred nekaj dnevi napovedal, da prihodnje leto načrtujejo reorganizacijo Slovenske vojske. Z njo želijo izboljšati strukturo vojske, ohraniti sodelovanje v Natu, obenem pa zamejiti število pripadnikov glede na sredstva, namenjena obrambi. Zato Hojs ne izključuje niti možnosti zmanjšanja števila pripadnikov Slovenske vojske.

Ali in koliko ljudi bo ostalo brez službe, je verjetno odvisno tudi od tega, kako se bo ministrstvo odločilo ravnati ob napovedanem petodstotnem zmanjšanju mase za plače v javnem sektorju.

Načrt za odpuščanja

Ob neki drugi priložnosti prejšnji teden pa je Hojs omenil načrt, po katerem bi iz zdajšnjih 7500 vojakov številko spustili nekje na 7100 ali 7200 vojakov, a nikakor ne v tistih formacijah, ki predstavljajo bojno moč Slovenske vojske.

MMC poroča, da so med pripadniki pogodbene rezerve dobili namig, da nekaterih predvidenih usposabljanj letos sploh ni bilo in da nihče ne ve, kako bo z možnostjo sodelovanja v rezervi v prihodnje. Poleg stalne sestave ima namreč Slovenska vojska tudi pogodbeno rezervo, ki za 11-mesečno pripravljenost in enomesečno usposabljanje prejema med 2.524 in 2.740 evri na leto. O rezervni sestavi je Hojs dejal, da tudi na tem področju ne bodo podaljševali določenih pogodb.

Sicer so letos usposabljanja rezervistov skrajšali za nekaj dni, nekatera pa so tudi odpovedana. Med ukrepi pa bo verjetno tudi znižanje plačil rezervistom. "Trenutno znaša plačilo za pripravljenost mesečno 183 evrov neto. V pripravi je novela, ki bi navedeno plačilo zmanjšala za 37 EUR mesečno," so za MMC povedali pri Slovenski vojski.

Rezervisti so cenejši

Rezervisti so enako usposobljeni kot predstavniki poklicne vojske, hkrati pa jih je treba manj plačevati. Po nekaterih podatkih naj bi ena enota pogodbene rezerve stala državo polovico manj kot enota stalne sestave. Toda Slovenija na račun rezervne sestave ni privarčevala praktično nič, saj je na misije poslala le peščico rezervistov.

Na ministrstvu računajo, da bi predlog reorganizacije lahko pripravili do konca leta. Tako bi se lahko začela izvajati prihodnje leto, predlog pa bo usklajen tudi s srednjeročnim obrambnim programom za obdobje od leta 2013 do 2018.

Janša si bo v družbi ministra Hojsa danes sicer ogledal tudi Združeni operativni center pri poveljstvu sil na Vrhniki in radar na Ljubljanskem vrhu.