Napadalec Samuel Eto'o se je v reprezentanco Kameruna vrnil po odsluženi osemmesečni kazni, ki mu jo je naložila nacionalna nogometna zveza, potem ko je nogometaš v ekipi sprožil pravi revolt proti zvezi zaradi prijateljske tekme v Alžiriji. Eto'oja na prvi tekmi na Zelenortskih otokih ni bilo, njegova pomoč in glasno navijanje 60.000 glave množice na povratni tekmi pa Kamerunu tudi ni pomagalo. Tako so se nogometaši iz majhne države na zahodu Afrike, ki šteje nekaj več kot pol milijona prebivalcev, prvič v zgodovini uvrstili na afriško prvenstvo.

Po tridesetih letih bodo v JAR nastopili tudi nogometaši Etiopije, ki so v Adis Abebi premagali Sudan z 2:0 in po pravilu doseženih zadetkov v gosteh (5:5) izločili tekmeca. Etiopija je s tem potrdila visoke cilje tudi v kvalifikacijah za SP 2013, saj v svoji skupini vodi pred Južnoafriško republiko. 30.000 gledalcev na razprodanem stadionu je bučno proslavilo zgodovinsko zmago.

Bučna, a povsem izven športnih okvirjev, je bila tekma med Senegalom in Slonokoščeno obalo. Navijači, nezadovoljni z izidom 0:2, sodniškimi odločitvami in slabo predstavo domače ekipe, so na igrišče zmetali razne predmete, prižigali bakle, tako da je morala policija uporabiti solzivec in prekiniti srečanje. Tekma bo verjetno registrirana z izidom 0:2; oba zadetka je dosegel zvezdnik Didier Drogba.

Poleg gostitelja bodo v Južnoafriški republiki od 19. januarja do 10. februarja igrali še: Etiopija, Kamerun, Angola, Alžirija, Niger, Togo, Gana, Kongo, Burkina Faso, Mali, Zambia, Nigerija, Tunizija, Senegal in Maroko.