Po poklicu je strojni tehnik, počel pa je že vse mogoče - od avtoprevozništva do prodaje in vgradnje pohištva. A posel je zaradi krize propadel in ker z družino ni želel živeti "iz rok v usta", je danes vrtnar. A ne tak, ki bi polže preganjal. Nasprotno. Vrhunsko vzgojeni in za dober denar prodani polži so danes njegov kruh. Ali pa bodo to še postali, saj je letos imel šele prvo "trgatev". Na Planini pod Golico, ob vznožju Karavank sredi Gorenjske, leži namreč polžja farma Heli Royal Golica.

In ker na Gorenjskem nimajo klasične trgatve, kot si jo lahko privoščijo Štajerci, Dolenjci in Primorci, imajo pobiranje polžev. Ob približno istem jesenskem času in na skorajda identičen način. Le da v drugih krajih Slovenije trgajo grozde, v polžji farmi pa, ročno seveda, pobirajo polže s solatnih listov, jih skrbno polagajo v košarice in jih nosijo v posebne zabojnike, da "purgirajo" in "hibernirajo". Po domače, da se izstradajo in očistijo. In potem so godni za prodajo ali pa predelavo. Del polžev konča na krožnikih v vrhunskih restavracijah, del pa kot sestavina v kozmetični industriji. "V vsaki kremici ali olju je vsaj malo polža. Le da farmacevtska podjetja tega ne napišejo na embalažo, ker bi ženske zagnale vik in krik. Vse so rade lepe, če pa jim poveš, da se pravzaprav mažejo s polžem, se jim pa to gabi. A to so le predsodki, tabuji, ki jih bomo slovenski polžarji zagotovo pregnali," pravi Primož Modic.

V Sloveniji je nekaj manj kot deset polžjih farm. Skoraj vse so povezane z italijanskim zasebnim inštitutom za gojenje polžev, kjer v zameno za odkup materiala (mreže, zaščita, semena za "hrano", matični zarodek polžev) poskrbijo za svetovanje in zagotovljen odkup "pridelka". "Registriran sem kot živinorejec oziroma rejec drugih malih živali," čisto zares, pa če se sliši še tako šaljivo, pove Modic.

Vzreja polžev sicer postaja že prava modna muha in mnogi v tem vidijo zanesljiv in hiter zaslužek. Pa se res splača? "To je tako, kot če vprašate upokojenca, ali ima kaj časa. Vedno reče, da ga nima," pove Modic. V resnici pa je zelo dobro "naštudiral" številke, saj zdaj tudi s pripravo poslovnih načrtov in z nasveti pomaga ostalim, ki stopajo na počasno, a zanesljivo polževo pot. Farmo je skupaj z družino uredil ob "vikendu" svojega tasta. Za zdaj so polžem namenili 1500 kvadratnih metrov, da bi od tega res lahko živela cela družina, jo bodo morali razširiti na dobrega pol hektarja. Modic je izračunal, da je vložek v hektar veliko farmo 57.000 evrov. "Prvo leto si lahko izplačuješ neki minimalen dohodek, drugo leto pokriješ stroške, tretje leto se ti začne posel obrestovati in lahko spodobno živiš in imaš ravno toliko dobička, da ga lahko vlagaš nazaj v farmo," je ekonomiko vzreje polžev pojasnil Modic. Seveda ob tem, da je dela ogromno. Od postavitve farme do sejanja hrane, vstavljanja polžev, košnje, namakanja, skrbi za čiste poti, do nabiranja, hrambe, prodaje ali predelave polžev.

Na Planini pod Golico polžem, zares zanimivo, zelo ustreza. Dobro jedo in še bolje se razmnožujejo. Tako in tako gre za avtohtono žival tudi v teh koncih. Le sosedje so "norega Ljubljančana s polži" sprva nekoliko postrani gledali. "V nedeljo so od maše šli kot na sprehod, v resnici pa so gledali, kaj jaz s polži počnem. Zdaj so se navadili in v kraju imam vso podporo za mojo dejavnost. Niti ene slabe izkušnje! Še več, k meni pridejo številni obiskovalci iz Slovenije in tujine in tako na neki način skrbim za promocijo teh lepih krajev. Da so polži sila okusni, pa sem prepričal že mnoge Jeseničane," je zadovoljen Modic. Sploh med športniki so polži menda zelo priljubljeni. So skoraj povsem brez maščob, sama mišica jih je in vsak polž ima 300 kalorij. Porcija šestih polžev je enakovredna velikemu govejemu zrezku.