Koprski župan Boris Popovič si je zdaj, ko je dokončno obstala gradnja olimpijskega bazena na Bonifiki, pač zamislil, da bi balon v Žusterni nadomestil z montažno konstrukcijo, ki pa je ne bodo tako kmalu postavili, saj se trenutno šele izdeluje projektna dokumentacija, za njeno postavitev pa je potrebno tudi gradbeno dovoljenje.

"Župan nam je povedal, da bomo šele naslednje leto ob tem času lahko trenirali v novem bazenu. Do takrat pa se bomo poskušali znajti drugače," pravi Iztok Brozovič, predsednik vaterpolo kluba Koper, kjer vaterpolo trenira okoli 100 otrok in mladostnikov. Brozovič obžaluje, da občina do začetka rekonstrukcije bazena ni postavila balona nad bazen. "Mi zdaj sicer treniramo v bazenih Term Čatež v Žusterni in v Mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču, vendar tam pogoji niso dobri, saj so bazeni premajhni, igra z žogo je omejena, voda je pretopla in slana, saj so bazeni polnjeni z morsko vodo," pojasnjuje Brozovič.

Na sestanku s Popovičem so bili tudi drugi predstavniki različnih društev, ki so uporabljali pokrit občinski bazen v Žusterni, med njimi tudi vrhunski plavalec Matjaž Markič, ki se zdaj vozi na treninge v Trst, saj je tam najbližji ustrezen olimpijski bazen. Popovič je tako njemu kot ostalim dosedanjim uporabnikom bazena obljubil, da jim bodo stroške krili iz občinske blagajne oziroma po koprskem Zavodu za šport, ki upravlja z bazenom v Žusterni. Zato se nekaterim poteza koprskega župana zdi še manj smiselna, saj bo denar, ki ga bo občina privarčevala pri ogrevanju balona, zdaj dajala Termam Čatež, Tržačanom in drugim lastnikom bazenov, kjer pa pogoji za treninge niso ustrezni. Za trening tekme pa se bodo vaterpolisti morali voziti celo v Kranj ali na Reko, kjer so ustrezni bazeni, na priprave naj bi šli v Maribor.

Koliko stane ogrevanje balona in koliko denarja bodo zdaj porabili za plačilo drugih bazenov in potnih stroškov, smo želeli povprašati tudi direktorja Zavoda za šport Braneta Florjaniča, ki pa se na naše klice ni odzival. Tudi sicer je glede balona v Žusterni bolj redkobeseden. Vprašanj o stroških prav tako niso želeli komentirati na Mestni občini Koper, zapisali so le, da je projekt v fazi izbire projektanta in da so najbolj aktivnim društvom ter Matjažu Markiču zagotovili vadbo v alternativnih bazenih v koprski občini oziroma v Trstu.