Jakov, kako je nekaj mesecev po osvojitvi svetovnega prvaka? Se je kaj spremenilo?

Najprej to, da je reprezentanca dobila novega generalnega pokrovitelja v teh časih. Upam, da se vsaj toliko veselijo skupnega sodelovanja, kot se mi njih.

Pravili ste, da vam je trener Uroš Velepec v poletju namenil šest prostih dni počitnic za morje z dekletom? Le toliko?

Nisem dobil le to. Dobil sem tudi načrt treninga isti teden.

Ste glede priprav naredili kakšne spremembe v modelu treninga, morda pri tekaškem delu z Urošem Velepcem ali pri streljanju s Tomašem Kosom?

Spreminjali nismo veliko. Podrobnosti pa bomo ohranili znotraj ekipe. Verjamem v njun način dela. Po zaslugi njiju in njunega znanja mi je v minulih letih uspelo izkoristiti svoj talent. Hvaležen sem jima za to, kar sta me naučila.

Omenili ste nekaj težav s poškodbo rame.

To je bilo edino, kar me je v zadnjem obdobju na treningu oviralo. Vendar sem trmast. Vsak dan je bolje. Nobenih hudih posledic ne bo.

Kje črpate motive za nove cilje, potem ko ste svetovni prvak?

Da osvojim še enega. Vedno se najde motiv. Smo ljudje. Kot športnik si vedno želim stopiti na najvišjo stopničko svetovnega pokala, na svetovnem prvenstvu vsako leto še enkrat znova in na olimpijskih igrah. Upam, da bo tako trajalo, da bo le zdravje.

Vas poleti ne mika, da bi šli na kakšno dirko s cestnim kolesom, na kakšen tek?

Ne. Če bi imel željo, bi prosil trenerja in odšel. No, poletje se zdi dolgo, a zima je vse bliže. Na sneg pa res težko čakam, rolk sem že sit.

Imate kakšno željo, da bi v prihodnje kdaj nastopili na tekmah svetovnega pokala v smučarskih tekih?

To pa imam. Vendar v letošnji sezoni ne. Narediti moram še kvalifikacijsko normo za olimpijado znotraj ekipe. Morda v sezoni 2014, če izpolnim cilje v tej in če bom na takem tekaškem nivoju. Tudi če bo to olimpijska sezona, saj ena tekma ne spremeni ničesar.

Zakaj se smejite glede norme?

Ni šala, saj fantov na pripravah ne vidim prav veliko.

Brez Vasje Rupnika vas bo komaj dovolj za člansko štafeto?

No, to z Rupnikom pa je druga plat zgodbe. Meni je žal, ker odhaja. Seveda mu želim vse dobro pri novem delu, če bo dobro zanj in družino. Če pa gledam egoistično, je njegov odhod zame minus. In tudi za ekipo. Malo nas je. A nimam vpliva. Mogoče bi, če bi jaz vodil reprezentanco, naredil drugače.

Kakšen je bil odziv po vašem "zbiranju" plastenk?

O tem se ne pogovarjam. Smešno.