Kot je sporočil Center za demokratično tranzicijo, je na volišča do 11. ure prišlo 18,2 odstotka volilnih upravičencev, približno toliko kot na dosedanjih volitvah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Državna volilna komisija pa je sporočila, da so bila vsa volišča odprta pravočasno in da doslej niso prijeli nobenih prijav volilnih kršitev. Nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na navedbe opazovalcev, po drugi strani poroča o nekaterih nepravilnostih. Tako naj dveh volišč ne bi odprli pravočasno, na nekaj voliščih pa naj bi zabeležili kršitve volilnega molka.

Volitve spremlja 1200 domačih in okoli sto mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Zvezi Evropska Črna gora, v kateri sta DPS in SDP, zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo okoli 47 odstotkov podpore, opozicijske stranke pa naj bi prejele nekaj več kot 40 odstotkov glasov. Zveza Demokratska fronta naj bi prejela 18,5 odstotka glasov, največja opozicijska Socialistična narodna stranka (SNP) 15 odstotkov, nova Pozitivna Črna gora pa 10,5 odstotka.

Na volitvah se za 81 poslanskih mest in glasove več kot 514.000 volivcev sicer potegujejo kandidati sedmih koalicij, petih strank in skupine državljanov.

Vladna koalicija se je za predčasne volitve odločila z utemeljitvijo, da mora Črno goro, ki je konec junija dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU, v tej ključni fazi evropske integracije v prihodnjih štirih letih voditi vlada s polnim mandatom za potrebne reforme.

Opozicija je vlado obtožila, da z volitvami hiti, ker ve, da utegne zima še poglobiti socialno-ekonomsko negotovost v državi, s tem pa bi vladi upadla podpora pred rednimi volitvami, ki bi bile marca prihodnje leto.