Šušteršič je po končanem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Tokiu za STA odgovoril na očitke nekaterih sindikatov, da je proračun zastavljen nerealno. Po njegovih besedah te navedbe ne držijo, saj se za "vsako številko v proračunu ve, kako je načrtovana in kakšne so postavke". V primeru, da bodo predlagani ukrepi vlade sprejeti, bo namreč proračun po njegovem mnenju povsem realen.

Spregovoril je tudi o možnih ukrepih vlade, če zdaj predlagani ukrepi ne bodo sprejeti. "Proračun se vedno da spremeniti, vendar pa bo hitro jasno, kako bodo šli pogovori glede pokojninske reforme ter ostalih predlaganih ukrepov," je ocenil minister. Manevrskega prostora je sicer po njegovih besedah zelo malo, saj mora vlada spoštovati omejitve glede proračunskega primanjkljaja.

Vlada je namreč v obravnavo državnemu zboru poslala del proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, po katerih bi se država lahko zadolžila za največ 9,14 milijarde evrov. Proračunski odhodki so prihodnje leto načrtovani v višini 9,6 milijarde evrov, za leto 2014 pa v višini 9,3 milijarde evrov. Šušteršič je že ob predstavitvi predloga proračuna dejal, da proračunski primanjkljaj ne bo smel preseči 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).