Četudi bomo dobili tujo denarno pomoč, po Jaševih besedah to ni denar, ki nam ga bo kdo podaril, temveč nam ga bo kvečjemu posodil. "Nobena finančna pomoč ni zastonj in zato je, če je le možno, treba preživeti brez nje," je v razpravi na okrogli mizi v sklopu dneva obrti in podjetništva, na katerem bosta občina Ivančna Gorica in pobratena nemška občina Hirschaid predstavili sodelovanje na področju gospodarstva, dejal predsednik vlade.

Janša opozarja, da gospodarska rast še vedno pada in vlada v tem trenutku vlaga skrajne napore v to, da bi ustvarila pogoje, v katerih bi se to padanje ustavilo. Spomnil je, da dajemo iz proračuna več za obresti za kredite kot za investicije, in opozoril, da bo leta 2014 kritična točka, na katero se je treba že sedaj pripravljati, sicer bo država bankrotirala.

Vlada je po njegovih besedah sprejela številne ukrepe. Več paketov za oživitev gospodarstva in ukrepe, "da je Slovenija danes, kar zadeva vlaganj in tudi tujih investicij, z vidika davkov in procedur daleč najbolj prijazno okolje kot kadar koli doslej".

Slovenijo je treba potegniti iz nevarnih voda

Slovenijo je treba, pravi Janša, potegniti iz nevarnih voda. "Ko se špekulira in ko ta nevarnost tudi dejansko obstaja - bili bi nespametni, če bi zatrjevali nekaj, kar ni res -, da bomo morali zaprositi za mednarodno finančno pomoč, dokler bomo v teh vodah ali pa če bomo to morali storiti, potem bistveno ne bomo povečali privlačnosti za investicije," je posvaril Janša.

Po njegovih besedah gre za paket ukrepov, pet ključnih projektov, ki so že sprejeti ali v pogajanjih in ki jih mora Slovenija do konca leta izvesti. Gre za stabilizacijo javnih financ, ker je treba proračunski primanjkljaj zmanjšati pod tri odstotke, pravi.

Toda ta cilj ni realno dosegljiv, poudarja Janša, če ne bomo uveljavili zakona za sanacijo bank, uredili upravljanja z državnim premoženjem in vsaj deloma omogočili privatizacije. To je po njegovih besedah nujno narediti tudi z vidika neposrednega privabljanja tujih investicij. Ob tem izpostavlja, da je ključno pridobivanje novih delovnih mest.

Drugi najbolj tog trg dela v Evropi?

Janša navaja še nujnost sprejetja pokojninske in reforme trga dela. Trg dela je pri nas drugi najbolj tog v Evropi, pravi premier, kar je po njegovem mnenju ena od ključnih ovir za tuja vlaganja pri nas.

Na okrogli mizi so z Janšo sodelovali tudi predsednica Slovensko nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen, župan pobratene občine Hirschaid in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Gertrud Rantzen je dejala, da so nemška podjetja zelo zainteresirana, da bi vstopila na slovenski trg. Je pa treba po njenih ocenah nekatere stvari še izboljšati, ob čemer je pozdravila nekatere ukrepe v Sloveniji, ki jih je navedel Janša.