Podjetje se sicer ukvarja z izdelavo plastičnih izdelkov za avtomobilsko industrijo, poleg tovarne v Sloveniji ima enote še v Nemčiji in Švici, skupaj zaposlujejo 300 ljudi in imajo na ravni skupine okoli 80 milijonov evrov prometa. Novica o selitvi je lani precej razburila lokalno javnost v občini Tržič, češ da izgubljajo eno od redkih zares dobro stoječih podjetij. "Letos smo število zaposlenih povečali za šest, poslujemo dobro in za zdaj kaže, da bomo presegli lanske poslovne rezultate," je dejal izvedbeni direktor podjetja Frenk Goršek. Slišati je, da so jim prostori že zdaj, čeprav popolnoma novi, že skoraj pretesni. "Realno je pričakovati, da se bomo še širili, a na tej lokaciji to ne bo problem. Za zdaj pa še ni potrebno," je pojasnil Goršek.

Poslovno cono Žirovnica upravlja in jo prodaja podjetje RP investicije. "Potek projekta gradnje proizvodno-skladiščnega objekta Saxonia-Franke sicer zgovorno razloži, kako je možno v tako kratkem času izvesti projekt takšnega obsega. Finančna likvidnost vlagatelja je seveda pomemben dejavnik, ključen element pa je sklenjena veriga odgovornosti od trenutka nakupa gradbene parcele do odprave zadnjih pomanjkljivosti pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja," je razložil sodelavec pri razvoju projekta pri RP investicije Gregor Rožman. Njihovo podjetje je prodalo zemljišče, sestrsko podjetje Protim Ržišnik Perc pa je prevzelo projektiranje kot tudi celotno koordinacijo in nadzor gradnje. "Pri tem izvedba ni bila zaupana glavnemu izvajalcu, ampak se je sproti koordiniralo čez 30 različnih izvajalcev. Tak sistem je novost v našem prostoru, ki omogoča kakovostno in pravočasno izvedbo del, posamezni izvajalci, ki so sicer podizvajalci za glavnega izvajalca, pa so tekoče poplačani za opravljeno storitev neposredno od vlagatelja," je pojasnil Rožman.

Čeprav je Saxonia Franke dokaz, da je tudi pri nas mogoče hitro postaviti nov poslovni objekt, pa s prodajo ostalih zemljišč v coni le ne kaže tako dobro, kot so pričakovali. Že lani ob postavitvi temeljnega kamna za objekt Saxonia Franke so potrdili, da so uspeli prodati le tretjino od razpoložljivih 60.000 kvadratnih metrov poslovne cone. Danes po letu dni ni na tem področju nič drugače. Pri RP investicije sicer sami načrtujejo gradnjo trgovskega središča, a odločitev o začetku gradnje še ni bila sprejeta. Drugim vlagateljem, eden naj bi z gradnjo pričel kmalu, so prodali še tri parcele.

"Gospodarske razmere vsekakor vplivajo na prodajo, to ni presenetljivo. Povpraševanja je manj, kupci so veliko bolj previdni in preudarni pri načrtovanju. Največ povpraševanja je po manjših gradbenih parcelah," je še dejal Gregor Rožman. Cena zemljišča v Poslovni coni Žirovnica je sicer 99 evrov za kvadratni meter, v kar je vštet komunalni prispevek.