Zver se boji, da nas bo prav aktualni politični sistem tisti, "ki nas bo trajno vodil ali pa držal v politični krizi". V Sloveniji namreč še ni bilo vlade, z izjemo prve Janševe, kjer ne bi bilo politične krize, je ugotavljal. Krivdo za to je v veliki meri pripisal "nerodnemu" volilnemu sistemu, ki z nizkim volilnim pragom pripelje veliko strank v DZ in v vlado, "in potem seveda vsak kaže svoje mišice, vsak izsiljuje tudi prvega ministra".

Zaradi tega "zmedenega" volilnega sistema se ta zmeda in kriza vlečeta skozi celo mandatno obdobje, je dodal. Janševi vladi gre po Zverovi oceni kljub temu "kar dobro", pri tem pa je Zver okrcal delovanje sedanjega predsednika republike pri iskanju političnega in socialnega konsenza ter pri sprejemanju nujnih reform.

Predsednik države je tako po Zverovih besedah "proti vitkejši državi, proti izhodu države iz teh gospodarskih sistemov, proti t. i. slabi banki, proti državnemu holdingu, in potem ga slišimo, da on podpira reforme".

Zver se je dotaknil tudi drugih aktualnih političnih in gospodarskih vprašanj. Tako je izpostavil pomen vpisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo in spomnil na prelaganje odločanja s strani opozicije iz poletja na jesen. "In kaj se je zgodilo od takrat naprej? Tri do štirikrat so nam poslabšali bonitetne ocene," je spomnil predsedniški kandidat. Sam bi v tej situaciji na mestu predsednika republike povabil vse socialne partnerje in prvake strank, da stopijo skupaj, se uskladijo o enotnem programu in dajo "jasen signal mednarodni skupnosti".

Podpredsednik SDS ter minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač pa je poudaril razlike med Zverom in aktualnim predsednikom republike. "Ti isti, ki se nam danes po skoraj petih letih predsedovanja prilizujejo s sloganom Za skupno dobro, niso v petih letih storili ničesar, da bi preprečili neizmerno krajo, ki se je vsem pred očmi dogajala preko državnih bank. Še več, ves čas so s svojimi ravnanji narod delili in poglabljali konflikt," je ocenil Černač.

Zvera, ki je v Izolo prispel v spremstvu soproge Andreje, so na odru med drugimi podprli tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, primorski publicist Milan Gregorič, poslanka NSi Iva Dimic in predsednik izolskega občinskega odbora SDS Nevijo Frank. V prvi vrsti je bilo v polnem izolskem kulturnem domu moč opaziti tudi vršilca dolžnosti direktorja uprave za pomorstvo Marijana Hrvatina, v zadnjih vrstah pa Jožeta Zagožna.

Uvodoma je vokalni kvartet ob izvedbi slovenske himne poleg sedme zapel tudi drugo kitico Prešernove Zdravljice. To ni bilo naključje, je kasneje pojasnil Zver, ki se osebno zavzema za spremembo zakona o himni RS na način, da bi v himno vnesli tudi drugo kitico.