Na uvodni konvenciji predsednika Danila Türka se je v ljubljanskih Križankah po ocenah organizatorjev danes popoldne zbralo okoli 4000 njegovih podpornikov. Na konvenciji, ki še poteka, je precej znanih obrazov, med njimi vodstvo Pozitivne Slovenije, ki ga je v kandidaturi podprla, pa tudi vodstvo Zares in LDS. Med znanimi je bilo videti predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika, Franceta Bučarja in Rajka Kendo.

Na vprašanje, zakaj meni, da je boljši kandidat od svojih nasprotnikov, je Türk v izjavi novinarjem odgovoril s prepričanjem, da to kaže tudi njegov iztekajoči se mandat, ki je bil po njegovem dober. V njem je, pravi, pokazal, kaj pomenijo solidarnost, prizadevanje in uspehi za mednarodni ugled Slovenije, prav tako pa da je pokazal, da ima še zelo veliko energije za spremembe na bolje.

Türk je zagotovil, da bo v primeru izvolitve vsekakor nadaljeval "od tu, kjer smo" in pozival ljudi k večjemu državljanskemu pogumu, saj "morajo ljudje povedati, kaj mislijo in kaj je narobe". "Ljudje morajo ločevati zrnje od plev in pleve se ponujajo v naši politiki," je dejal.

Moja drža je bila primerna

Na vprašanje, ali napoveduje tudi drugačno držo, glede na to, da je v svojem mandatu s svojimi potezami tudi marsikoga razvnel, je odgovoril s prepričanjem, da je bila njegova drža primerna. Kot je poudaril, ga ni ničesar sram od tega, kar je v svojem mandatu počel. Morda so bile, je priznal, tudi kakšne pomanjkljivosti. Pri tem denimo obžaluje, da ni bolj odločno nastopil ob sprejemanju pokojninske reforme. Upa pa, da bo pokojninska reforma tokrat uspela, ob čemer pa tudi napoveduje, da se bo za reforme zelo odločno zavzemal.

Türk se je v svojem nagovoru v skladu s sloganom njegove kampanje vprašal, kaj pomeni prizadevanje za skupno dobro. To je po njegovem mnenju pošten, odkrit in kulturen dialog, pripravljenost poslušati drugega in skleniti sporazum, kompromise. Po njegovih besedah si moramo tudi prizadevati za konkurenčnost na podlagi znanja in raziskovalnega dela, s polno mero ustvarjalnosti in podjetnosti. Poleg tega njegovem mnenju prizadevanje za skupno dobro pomeni razvijati solidarnost med generacijami, se zavzemati za trajnostni razvoj in za prihodnost do zanamcev.

Odpirati moramo tudi okna v svet, krepiti dobre sosedske odnose, biti moramo bolj dejavni v svetu, bolj nas morajo spoštovati, je prepričan Türk.

V preteklosti je že ocenil, da je predsedniška funkcija politična in jo vidi kot opozarjanje tistih, za katere predsednik države oceni, da so tega potrebni. V tem trenutku so tega po njegovem mnenju potrebni vlada, parlament in politične stranke.

Danes je vnovič poudaril, da se v kampanji ne bo posluževal nizkih udarcev. Vendar to po njegovih besedah ne pomeni, da tega ne doživlja s strani raznih dejavnikov v tej družbi. Nekaj jih je bilo, kot ugotavlja, moč videti zadnje dni. "Toda nizki udarci so slaba legitimacija tistih, ki jih delijo," je zatrdil.