Očetje bi porodniški dopust lahko vzeli dva tedna po rojstvu otroka, če se bo mati odločila, da se vrne nazaj na delo, poroča Daily Telegraph. Načrt je zakon sprejeti naslednje leto, veljati pa naj bi začel 2015.

Na ministrstvu za gospodarstvo, inovacije in usposabljanje načrtov ni želelo komentirati, potrdilo pa je, da se glede predloga o bolj fleksibilnem porodniškem dopustu, dogovorjenem v koalicijski pogodbi, že pogovarja.

Vlada naj bi načrtovala zakon, po katerem bo 18 tednov po rojstvu materam omogočeno, da vzamejo plačani porodniški dopust, nato pa še 30 tednov, ki si jih bodo lahko delile s partnerjem. 17 od teh 30 tednov bo prav tako plačanih. Vsak starš bo upravičen do štirih tednov plačanega porodniškega dopusta za otroka do enega leta starosti. Po nedavnih spremembah pa naj bi bil po prvih dveh tednih katerikoli od staršev vzel porodniški dopust. S tem bi se na delo lahko vrnila tudi ženska, če je ta glavna "zaslužkarica" v družini.

"Deljeni porodniški dopust bo povečal fleksibilnost trenutnega sistema in več očetom omogočil skrb za otroka. Zakon, ki očetom priznava enako vlogo pri skrbi pri otroku, zamuja že več let. Družine bodo dobile izbiro, kako si razdeliti delo in druge obveznosti," je sporočila organizacija Maternity Action, ki nosečim ženskam ponuja vrsto informacij glede porodniškega dopusta.