Orlovska vzgoja, o kateri Lieshing poleg videozapisov piše tudi knjigo, je tokrat očitno posegla tudi na politično področje, natančneje v mednarodne ozemeljske spore. Mali Yida je namreč na goro nosil transparent z napisom "Otočje Diaoyu pripada Kitajski. Rad bi se izkrcal na otočju Diaoyu."

Za mnoge neuravnovešenemu očetu misija ni povsem uspela. Ignoriral je opozorila ob vznožju gore, da je pohodniška sezona, ki poleti pritegne prek 300.000 obiskovalcev, za letos končana, postojanke na njej pa zaprte. Najel ni niti vodiča in tako je moral kakšnih 400 višinskih metrov pod vrhom priznati nemoč, saj nista bila niti prav oskrbljena in opremljena za že zimski vzpon, malega Duodua pa se je za nameček lotila še višinska bolezen. Rešili so ju japonski parkovni čuvaji, a je pred tem starejši He mlajšega ovekovečil z razprtim transparentom.

Medtem ko se varuhi otrokovih pravic ubadajo z vprašanjem, ali je Lieshingova vzgojna metoda krepitev vzdržljivosti fanta, ki se je rodil prezgodaj po sedmih mesecih nosečnosti ter bolehal za zlatenico in pljučnico, ali nedopustno trpinčenje otroka, pa ne potihne ozemeljski in diplomatski spor med Japonsko in Kitajsko, ki ga je navdahnil za skoraj (samo)morilski oktobrski vzpon na Fudži. Minuli teden je namreč dosegel nov vrhunec s protestno odpovedjo udeležbe guvernerja kitajske centralne banke Zhou Xiaochuana in finančnega ministra Xie Xurena na rednem letnem zasedanju Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki tokrat poteka v Tokiu. Zhou Xiaochuan je svojo odpoved med drugim sklepnega govora na zasedanju utemeljil s prenatrpanim delovnim urnikom, o čemer pa vsi upravičeno dvomijo.