Prvi element takega dogovora bi bil dogovor o prednostnih reformah, pravi Pahor. Dogovorili naj bi se, da se o teh reformah referenduma ne spodbuja, v primeru morebitnega razpisa pa se ga ne podpre.

Poleg tega bi se morala politika "upreti skušnjavam po spodbujanju predsodkov in zamer, še zlasti tistih, ki so povezane s polpreteklo zgodovino", je zapisal v izjavi o nuji narodne enotnosti za izhod iz krize z naslovom Zmoremo samo skupaj.

"Zdaj je zadnji čas, da sklenemo dogovor o skupnem naporu za izhod iz krize," meni. "Čas za uspešno ukrepanje se izteka. Gre za vprašanje, ali bomo gospodarji ali hlapci svoje usode," je prepričan.

Zahtevnost zdajšnjih razmer zahteva takojšnje in usklajeno ukrepanje, morebitna politična kriza pa bi pomenila nov zastoj, ki si ga ne moremo privoščiti, navaja.

Naši problemi niso v glavnem gospodarske, socialne, ekonomske ali finančne narave, je prepričan. "Glavni problem Slovenije je političen," je dejal.

Slovenci imamo v prelomnih trenutkih v svoji zgodovini po njegovih besedah tako izkušnjo enotnosti, kot je bilo leta 1990, kot izkušnjo razklanosti. Toda "enotni obstanemo, razklani propademo", opozarja. Ni razlogov, da Sloveniji ne bi uspelo, če se skupaj potrudimo, je dejal.

K sodelovanju pri kampanji je povabil tudi skupino študentov računalništva iz Maribora, ki so mu za mobilni telefon pripravili aplikacijo. Ta omogoča spremljanje njegove kampanje, preko nje pa je med drugim mogoče tudi podajati mnenja, so povedali študentje.

Pahor je ob tem pojasnil, da želi s to potezo pokazal, da mu je "mar za mlade, ki bi radi nekaj dosegli".

Danes je tudi uradno stekla kampanja pred volitvami za predsednika republike. Za zdaj so kandidaturo vložili trije, in sicer poleg Pahorja tudi sedanji predsednik države Danilo Türk in kandidat SDS in NSi Milan Zver.

Sicer pa so kandidaturo napovedali še Monika Malešič, Fani Eršte, Ladislav Troha, Artur Štern, Miran Šic, Martina Valenčič, Veronika Juvan, Dušan Egidij Kubot - Totislo in Miro Žitko.