Tako vodja pogajalske skupine javnega sektorja Drago Ščernjavič kot tudi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pričakujeta, da bosta več informacij o vsebini proračunskih dokumentov za leti 2013 in 2014, ki so v postopkih sprejemanja, dobila na posvetu pri predsedniku vlade Janezu Janši, ki je sklican za torek popoldne.

"V torek pričakujemo, da nam bo predsednik vlade jasno povedal, pri čem zdaj smo in kaj bo vlada ukrenila po tem, ko je znižala maso, mi pa se bomo temu primerno odzvali," je dejal Štrukelj.

Štrukelj je sicer danes v komentarju javno dostopnega predloga proračuna za leto 2013 dejal, da ga še vedno preseneča izjava ministra za finance Janeza Šušteršiča takoj po proračunski seji vlade, ki je bila po njegovih besedah z napovedanim odstotkom o zmanjšanju mase plač za pet odstotkov glede na rebalans 2012 "pravzaprav zavajajoča", ker minister ob tem ni povedal, da je bil rebalans neustrezno umerjen in da so stroški plač v 2012 večji, kot je rebalans predpostavljal.

Vlada namreč v predlogu proračuna za leto 2013 navaja, da bodo glede na višje ocene stroškov dela za 2012, kot jih zagotavlja rebalans proračuna, načrtovana sredstva za ta namen za leto 2013 v povprečju nižja za okoli devet odstotkov.

Vlada v predlogu tudi navaja, da bodo morali posamezni proračunski uporabniki tudi "z lastnim ukrepanjem, s premišljeno in restriktivno kadrovsko politiko in čimprejšnjo izvedbo reorganizaciji dela, dodatno znižati obveznosti z naslova stroškov dela".

Vroč kostanj

Glede slednjega Štrukelj pravi, da vlada prelaga "vroč kostanj v roke, ki tega ne morejo storiti". Kot je pojasnil, so to direktorji, vodje enot, ravnatelji in drugi v različnih organih v javni upravi, kjer pa so postopki odpuščanja regulirani in morajo biti izvedeni v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in s kolektivnimi pogodbami. Če pa govorimo o zniževanju plač, pa je po Štrukljevih besedah jasno, da je to mogoče storiti zgolj in samo prek spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, spremembe pa so možne zgolj s parlamentarnim postopkom. V tem delu se mora v tem primeru vlada usklajevati tudi s sindikati javnega sektorja, je poudaril.

Glede zamrznitve izplačil delovne uspešnosti v 2013 in 2014, kot jih predvideva predlog zakona o izvrševanju proračuna v teh letih, pa je Štrukelj dejal, da očitno vlada "tu ponovno želi povoziti svoje lastne zaveze, ki jih je sprejela s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev", kar pa se mu ne zdi preveč dobra popotnica za naprej.

Vlada ni ravnala dobro

Vodja pogajalske skupine javnega sektorja Drago Ščernjavič pa je poudaril, da vlada sindikate z zniževanjem mase za plače postavlja v ultimativni položaj. Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja bi se morala v zvezi s proračunskimi dokumenti po njegovih besedah dobiti z ministroma za javno upravo Senkom Pličaničem in za finance Šušteršičem, da bi ji pojasnila vsebino, a se še z nobenim ni.

S tem, ko je vlada z novo taktiko znižanja mase plač odločanje prenesla na nižjo raven - ali torej znižati plače uslužbencem ali iskati presežke - po Ščernjavičevih besedah ni ravnala dobro.

Ščernjavič je kritičen tudi do postopka sprejemanja skupnega kadrovskega načrta organov državne uprave za 2013 in 2014, ki ga je vlada sprejela v četrtek in ki predvideva v omenjenih letih v celotni državni upravi skoraj 1700 zaposlenih manj. Meni, da bi ga morali dobiti v mnenje sindikati državne uprave, a ga niso. Dejal je, da bi moral biti pristop "vsebinski, temeljit in analitičen, ne pa mehanski", kot zdaj kaže.