Gorenak, ki je izjavo dal pred na novo najeto stavbo, je dejal, da so v zaključni fazi tistega, kar so napovedovali spomladi. Hkrati mu je žal, da se selitev ni zgodila že lani. Pogodbo za najem stavbe na Dimičevi so odpovedali že konec marca, odpovedni rok pa je šest mesecev, je povedal Gorenak, zato kakšnih zapletov glede te pogodbe ne pričakuje.

Večina zaposlenih zadovoljna glede novih prostorov

V stavbi po Gorenakovih besedah ostajata še dve drugi državni službi, zato na Litostrojsko niso mogli preselite vsega, kar je predvideval notranji minister v prvi Janševi vladi Dragutin Mate. Zato bo ministrstvo zadržalo stavbo na Štefanovi ulici v središču glavnega mesta, je še povedal Gorenak in dodal, da je večina zaposlenih na MNZ zadovoljna, ker po toliko letih prihajajo v nove prostore.

Iz osmih najetih lokacij po Ljubljani bodo na Litostrojsko preselili 639 uslužbencev. Gorenak je izpostavil, da je teh osem lokacij v lasti zasebnikov, stavba na Litostrojski pa je v lasti državnega podjetja, zato bo v tem primeru država tako rekoč plačevala državi, je pojasnil.

Prostori na Dimičevi so bili predragi

Uslužbenci Nacionalnega preiskovalnega urada, teh je po ministrovih besedah 275, so se z Dimičeve začeli seliti v četrtek, zanje pa je v novih prostorih predvidenih 10.451 kvadratnih metrov površin. Prva faza selitve bo po ocenah ministra končana čez teden dni, druga faza pa konec novembra. Po prvi fazi selitve bodo na ogled novih prostorov tudi povabili novinarje, fotografe in snemalce.

Gorenak je v današnji izjavi tudi ponovil stališče, da so bili prostori na Dimičevi predragi. Kljub adaptacijam in vsemu ostalemu, kar bo treba v novih prostorih urediti, pa bo cena najema nove stavbe po ministrovih navedbah nižja.

Dodatnih pogodb namreč še niso podpisali, je pojasnil minister, temveč so le "vstopili" v pogodbe, ki jih je pred tem imelo (nekdanje) ministrstvo za okolje in prostor. Tako danes tudi ni vedel, koliko bo znašala cena najema na kvadratni meter, a je zagotovil, da bo cena nižja kot tista na Dimičevi, številke bo predstavil po končani prvi fazi selitve. Dodal je tudi, da se bodo stroški dodatnega pohištva, ki so ga morali kupiti za nove prostore, štel v najemnino.

Plačilo najemnine pretakanje "iz levega v desni žep" države

Novinarje je danes zanimalo, ali bo stavba, kamor se selijo, sčasoma prišla v državno last. Minister je odgovoril, da to vprašanje "pravzaprav sploh ni pomembna zadeva", saj dokler je DSU v državni lasti, pomeni plačilo najemnine pretakanje "iz levega v desni žep" države.

Je pa minister ob tem poudaril, da selitev izvajajo z lastnimi silami in na tem področju ne bo dodatnih stroškov. V februarskem pogovoru za STA je sicer minister ocenil, da bi selitev stala okoli 30.000 evrov, danes pa je dodal, da končna številka ne bo bistveno odstopala od te ocene.