Izpostavljeni in izrabljeni v politične namene

Janković je namreč po septembrskih hišnih preiskavah zaradi suma nepravilnosti pri financiranju projekta Stožice, sklical sestanek, na katerem se je srečal s predstavniki Pozitivne Slovenije, načelniki občinskih oddelkov in drugimi sodelavci na občini ter z ravnatelji ljubljanskih šol in vrtcev, da bi preveril njihovo podporo. "Prav slednji so bili izpostavljeni in izrabljeni v politične namene," pišejo v svetniških skupinah.

Ob tem med drugim navajajo izjave Roka Praprotnika s Komisije za preprečevanje korupcije, ki da je ocenil, da je v bistvu šlo za politizacijo strokovnih služb in institucij znotraj mesta in da je najbrž to tudi neke vrste pritisk na te ljudi. Navajajo tudi mnenje pravnega strokovnjaka Mira Cerarja, da ni primerno, da župan preverja politično podporo oziroma zaupanje med poklicnimi funkcionarji, direktorji in uslužbenci občine ter z njo povezanih zavodov in drugih sistemov, kajti njihov poklicni status ni političen.

Zahtevajo temeljito razpravo odbora DZ za izobraževanje

Do ravnanja župana je bil kritičen tudi ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc, ki je dejal, da se s takšnim posvetom želi "instrumentalizirati oziroma zlorabiti" ravnatelje vrtcev in šol, navajata svetniški skupini v sporočilu za javnost.

Zato predlagajo, da omenjeni odbor opravi temeljito razpravo o navedeni zlorabi in se do nje opredeli. Pristojnemu odboru DZ pa predlagajo, da opravi poglobljeno razpravo o omenjenem dogodku z vidika zaščite poklicne neodvisnosti ter depolitizacije vzgojno-izobraževalnega sistema.

K podpisu pobude bodo pozvali tudi ostale svetniške skupine v mestnem svetu, so še zapisali.