Živkovič je po seji vlade v četrtek povedal, da so se predstavniki ministrstva za finance sestali s sindikatom delavcev energetike, ki je minuli teden DZ obvestil o pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu.

Živkovič je sestanek s sindikatom označil za zelo konstruktiven. Na podlagi pogovorov je bilo po njegovih besedah v veliki meri jasno, da je bil sindikat "relativno zaveden" glede učinkov zakona, sploh glede sprejemanja klasifikacije državnih naložb in strategije za upravljanje z njimi ter vseh varovalk, ki jih zakon predvideva.

Sevčnikar: Živkovičeva izjava je milo rečeno nekorektna

Podpredsednik SDE Branko Sevčnikar je v sporočilu za javnost zapisal, da je Živkovičeva izjava o tem, da je bil sindikat zaveden, "milo rečeno nekorektna". Živkovič se z SDE ni sestal zaradi problematike holdinga, temveč s podpredsednikom sindikata na temo izvajanja zakona za uravnoteženje javnih financ, v delu, ki govori o zagotavljanju sredstev za izvajanje zapiralnih del v Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki je v zapiranju.

"Ker je bilo ugotovljeno, da pri dodelitvi sredstev za RTH nastajajo težave na ministrstvu za infrastrukturo in prostor in ne na ministrstvu za finance, sta državni sekretar in njegova strokovna sodelavka podpredsedniku SDE predstavila tudi stališče ministrstva za finance, ki je predlagatelj zakona o Slovenskem državnem holdingu, do odprtih vprašanj, ki jih je SDE navedel kot poglavitni razlog za vložitev referendumske pobude," je zapisal Sevčnikar.

Kako je Živkovič ugotovil, da je bil SDE zaveden, ne vedo. "To prepuščamo njemu, vendar je dejstvo, da sestanek ni bil organiziran na to temo, sicer ne bi bil zaključen v 20 minutah," je pojasnil Sevčnikar. Za sestanek v zvezi z dodelitvijo sredstev za RTH so ministrstvo za finance zaprosili 24. septembra, šele 2. oktobra pa so dobili odgovor, da se lahko Sevčnikar sestanka udeleži 3. oktobra.