Odločitev najkasneje 17. oktobra

Občina je že poleti za menjavo strehe, ki bo stala poldrugi milijon evrov, izbrala sicer edinega ponudnika, to je podjetje Meteorit Hoče, preostala gradbena dela bodo vredna 1,4 milijona in jih bo opravilo podjetje Dema plus, dvomilijonski posel z vgradnjo inštalacij pa je dobilo idrijsko podjetje Kolektor Koling. Zataknilo pa se je pri izbiri nadzornika, ko je občina izbrala najcenejšega ponudnika Loka Inženiring, preostala dva, Protim Ržišnik Perc in DRI upravljanje investicij, pa sta se pritožila na državno revizijsko komisijo, ki je primer v odločanje prevzela konec avgusta. Kot so pojasnili na revizijski komisiji, je rok za odločitev 17. oktober, a naj bi jo sprejeli že kak dan prej, še dodajajo.

"To poslušamo že nekaj tednov in zdaj res upam, da bo odločitev sprejeta čim prej in da lahko končno začnemo dela. Niti pomisliti si ne upam, kaj se bo zgodilo, če revizija ugodi pritožnikoma in bomo morali še enkrat speljati vse postopke, kar bo gradnjo spet občutno podaljšalo," je dejal Miha Rebolj, podžupan Jesenic, bivši hokejist in tudi predsednik jeseniške mlade hokejske ekipe, v katerega ljubitelji hokeja na Jesenicah po propadu članske ekipe polagajo vse upe.

Vsak dan 700 evrov izpada dohodka

A najhuje je, da so na Jesenicah brez ledu in da bo tako še kar nekaj časa. Dejstvo je, da v dvorani ni mogoče imeti treningov, če bodo nad ledeno ploskvijo gradili novo streho. Ledu sicer ta hip niti ne morejo narediti, saj se jim je pokvaril kondenzator za spreminjanje agregatnega stanja amonijaka, ki je ključna naprava pri pripravi ledu. "Del obnove dvorane je tudi nov kondenzator, ki je sicer vreden okoli 50.000 evrov. Če bi dela začeli pravočasno, bi izvajalec del že vgradil tudi nov kondenzator. Tako pa smo zdaj prisiljeni iskati novo rešitev, da bi morda led lahko naredili do konca tega meseca. V tem primeru bi izvajalec del poskrbel za kondenzator, led bi naredili, streho pa bi začeli obnavljati šele spomladi po hokejski sezoni. A o tem in vseh rokih se moramo še dogovoriti z izvajalci del," je razložil Zoran Kramar, direktor Zavoda za šport, ki upravlja z dvorano Podmežakla. Če bi imeli na Jesenicah led, bi dvorano vsak dan uporabljalo 400 hokejistov, umetnostnih drsalcev, kegljačev na ledu in igralcev karlinga ter rekreativnih drsalcev. Na Zavodu za šport imajo vsak dan, ko je dvorana zaprta, za 700 evrov izpada prihodkov. Mimogrede, lani so imeli na Jesenicah led 10. avgusta.

Mladi jeseniški hokejski upi zdaj trenirajo v Kranju in na Bledu, drsalci se vozijo celo do italijanske Pontebe. Ker dvorani v Kranju in na Bledu v "najboljših" terminih zasedajo tamkajšnja domača moštva, Jeseničanom ostanejo le zelo zgodnje jutranje ali dopoldanske ure, a takrat treningov ne more biti, saj večina mladih hokejistov hodi v šolo. Starši zdaj otroke vozijo na trening že ob petih zjutraj, stroški so vse večji, otroci so nehali trenirati tudi zato, ker so zamujali v šolo. "Nekoliko lahko pomagamo s prihranjenim denarjem v društvu, organiziramo tudi prevoze s kombijem, a dolgo ne bomo zdržali. Vse moramo narediti za to, da čim prej dobimo led," se zaveda Miha Rebolj.