Cluj se je v ligo prvakinj prebil z zmago na kvalifikacijskem turnirju pred domačimi gledalci, potem ko je v polfinalu premagal turško ekipo Muratpaša s 34:26, v finalu pa ruski klub Rostov Don s 23:22.

To, da je na turnirju, na katerem je igral še srbski Zaječar, Cluj osvojil prvo mesto, me sploh ni presenetilo. Že v prejšnji sezoni je v kvalifikacijah izločil ekipo iz Zaječarja, v finalu pa je klonil proti danskemu Viborgu, ki je nato pristal v naši skupini. Letos so imele Romunke v polfinalu lažjega nasprotnika in so lahko varčevale z močmi za finale, medtem ko se je Rostov v drugem polfinalu zelo namučil z Zaječarjem.

Romunski klub temelji na domačih igralkah, saj ima le eno tujko, madžarsko vratarko Viktorio Petroczi, Krim Mercator pa kar enajst.

Jedro ekipe je že dlje časa skupaj, dekleta se zelo dobro poznajo med seboj, srce igralske zasedbe pa so tri občasne romunske reprezentantke: zunanji igralki Maria Mihaela Tivadar in Mihaela Ani Senocico ter krožna napadalka Maria Florina Chintoan. V obrambi stavijo na sistem 6-0, v katerem je pomemben člen tudi veteranka, že 40-letna Alina Ileana Turcas, dobro pa igrajo tudi sistema 5-1 in 5+1. Romunke, ki imajo zelo uigrano prvo sedmerico, so nevarne v (pol)protinapadih, predvsem po levi strani s hitro Nicoleto Dinka, v napadu pa imajo zelo kakovostno kombinatoriko. Njihov glavni minus je, da na položaju desne zunanje igralke nimajo levičarke, zato štiri desničarke v napadu ves čas menjavajo svoja igralna mesta.

Sredin poraz v slovenski ligi proti Zagorjankam je še dodatno zasolil že tako številne težave, s katerimi se ubada Krimov igralski kader.

Za letošnjo sezono smo sestavili ekipo, ki se lahko enakovredno kosa z najboljšimi v Evropi in na svetu. Toda na žalost so številne poškodbe poskrbele za to, da celotne zasedbe zanesljivo ne bomo videli na igrišču v nedeljo, morebiti pa celo niti ne v letošnji sezoni. Če povem v prispodobi: naša ekipa se je peljala z avtobusom in doživela prometno nesrečo, v kateri so bile nekatere igralke težje ranjene, druge lažje, tretje so obnovile stare poškodbe, četrte so se izvlekle brez prask, a nobena ni v smrtni nevarnosti. Na olimpijskih igrah v Londonu sta se poškodovali Carmen Martin in Andrea Penezić, kmalu za tem še Linnea Torstensson. Koleno Ljudmile Bodnjeve po OI ni v takšnem stanju, kot si želimo, nato smo za nekaj časa izgubili Susann Müller. Sledili so še novi črni dnevi, saj smo ostali tudi brez Daniele Piedade in Nine Wörz.

Kako boste sploh sestavili ekipo za letošnji ognjeni krst v Evropi?

V pripravljalnem obdobju nikoli nismo bili v popolni igralski zasedbi, zato smo se sproti krpali in prilagajali. Torstenssonova ni opravila še nobenega kakovostnega treninga, Bodnjeva trenira po posebnem programu, poškodba gležnja Penezićeve je težje narave, kot smo pričakovali, Martinova dobro okreva po poškodbi in bo v nedeljo verjetno igrala, prav tako tudi Wörzova, ki je bila v zadnjem obdobju naš lider. V nedeljo zanesljivo ne bodo igrale Šonova, Penezićeva in Piedadejeva, vse preostale pa bodo na razpolago. A to, kolikšen delež bo lahko katera prispevala na igrišču, bo jasno šele na tekmi.

Največ preglavic vam povzroča položaj leve zunanje igralke, na katerem ne morete računati na Andreo Penezić, Linneo Torstensson, Majo Šon in Nino Wörz.

Vse štiri so na seznamu poškodovanih, tudi Wörzova, ki je bila zaradi potreb ekipe prestavljena na ta položaj in je v tem trenutku izven pogona. Tako je kar naenkrat prva rešitev Marina Vergeljuk, ki pa na tem igralnem položaju ni še nikoli igrala. A njen igralski intelekt in neverjetno velika volja, da še vedno vztraja po težki poškodbi in operaciji, sta prinesli to, da bo Vergeljukova verjetno začela v prvi postavi proti Romunkam.

A kljub oslabljeni zasedbi je zmaga proti na papirju najslabši ekipi v skupini nujna.

Seveda je tekmovanje vedno bolje začeti z zmago kot s porazom. Trenutno imamo toliko težav, da se sploh ne obremenjujemo z Romunkami, ampak zgolj sami s sabo. Najpomembneje je, da se poškodovane igralke čim prej vrnejo v trenažni proces in na igrišče. Nekatere igralke, ki v tej sezoni niso bile predvidene za nosilke igre, bodo po sili razmer že v nedeljo proti Cluju v začetni postavi in bodo lahko pokazale, česa so v tem trenutku sposobne. Ne glede na odsotnost nekaterih igralk sem prepričan, da imamo še vedno tako kakovosten kader, da bomo letošnjo ligo prvakov začeli z zmago v Stožicah.