Trdno držeč se za roke se trebušaste porodnice nerodno opirajo na partnerje, ki za nič na svetu ne bi priznali, da je plah in negotov tudi njihov korak, ki vštric porodničinega vendarle odločneje stopa do sprejemne triaže. Od tod vodijo tri poti. Če porod še ni v teku, se porodnice vrnejo domov ali na oddelek za nosečnice, sicer pa v porodni blok.

Anja in Gregor iz Ljubljane v čakalnici triaže minulo sredo še nista vedela, kako se bo dan iztekel. Zato je iz vseh njunih por neslišno kričalo vprašanje: bosta že danes postala mama in oče ali bosta morala počakati do sobote, ki je zavedena kot dan rojstva njunega prvorojenca? "Prvič sva tukaj, ne veva kaj bo," navidezno mirno odgovarjata v en glas. Da bo Anja rodila po naravni poti, se jima zdi enako samoumevno, kot da mora biti oče pri porodu zraven.

Včasih pazijo tudi na očete

"Priprava v porodnem bloku traja približno uro," pove glavna medicinska sestra Urša Vozelj in pristavi, da bodoči očetje medtem čakajo v sobi za očke. Po pripravi oba pospremijo v porodno sobo. "Tudi očetje so danes skoraj nepogrešljiv del porodne ekipe, ki jo ob normalnem porodu sestavljata še babica in porodničar, če pa se porod konča s carskim rezom, v ekipi sodelujeta še anesteziolog in anestezijska medicinska sestra," nadaljuje Vozljeva in pristavi, da je pri porodu prisotnih že 85 odstotkov partnerjev, medtem ko jih je pred 15 leti sodelovala le četrtina. Včasih pri porodu sodelujejo tudi sestre, mame ali prijateljice, odvisno od želje porodnice. "Pogoj je le, da je prisotna ena oseba, saj preveč ljudi v porodni sobi moti proces poroda, poleg tega pa tudi naši prostori niso tako veliki, da bi to omogočili. Naloga vseh spremljevalcev pa je, da porodnici nudijo čustveno oporo, poskrbijo za njeno ugodje, jo bodrijo in vzpodbujajo, držijo za roko, jo masirajo, ji močijo ustnice..." našteva Vozljeva.

Koliko časa traja porod, je odvisno od primera do primera. Latentna faza poroda, ko popadki niso močni in jih ženske, ki so že rodile, pogosto sploh ne čutijo, traja okrog 24 ur. Porod pri ženskah, ki prvič rojevajo, traja od 6 do 8 ur, vsak naslednji pa je krajši. "Zato tudi v naši porodnišnici porodnice kdaj pa kdaj rojevajo na poti do sob, kar v sprejemni triažni ambulanti, v dvigalu, na parkirišču, v avtu - in celo pod tušem se je že zgodilo," pripoveduje mlada babica Marjetka Dolničar, ki ima kljub dobrima dvema službenima letoma za sabo že več kot 250 porodov. "Izkušnje se nabirajo, vse se shranjuje," pojasni in doda, da se vsak nenavaden pripetljaj hitro razve. "Svojih neobičajnih izkušenj še nimam veliko, imela pa sem že očka, ki je na poti na nujni carski rez izgubil zavest," pove in doda, da je takšnih očkov več, zato babica z enim očesom vedno malo pazi tudi nanj. "Ponavadi rečejo, da jih je samo vroče oblilo, potem je bil pa otrok že na svetu, ko so se zbudili," ponovi izkušnje najbolj prestrašenih očkov, ki so v porodni sobi tudi zato, da bi partnericam pričarali čarobno vzdušje.

"Ponavadi poskrbijo za pomirjujočo glasbo, imeli pa smo tudi že veseljaka, ki se mu je otrok rodil med poskočno Na Roblek bom odšel," pripoveduje babica in pristavi, da so očki najbolj prisrčni, tako prikupno zmedeni, ko morajo nepripravljeni na hitri porod. Doda, da se nikoli ne bo naveličala opazovati mladih družinic, ko po porodu skupaj ostajajo v porodni sobi. "Veliko očkov je pripravljenih tudi prerezati popkovino," še pove in iz svojih najljubših spominov izlušči zgodbo mamice, ki kar ni in ni mogla dočakati rojstva tretjega potomca. "Tako se ji je mudilo, da ga je objela z obema rokama že, ko je bil šele napol porojen. Kar sama ga je potegnila ven in ga stiskala in stiskala k sebi..." se spominja babica Marjetka, ki ne more skriti, kako z veseljem opravlja službo, ki ji je pisana na kožo.

V praksi je marsikaj drugače

"Naš Patrik je na svet privekal pred slabimi štirimi urami," nam zaupa prav nič izmučena mamica Špela Marinko Čeh, na kateri prav nič, razen drobcenega bitja v naročju in širokega pomirjujočega nasmeha na obrazu, ne izdaja, da je pravkar za njo njen drugi porod. "Bolečine so takoj pozabljene, kar izginejo, ko vidiš sina. Zdaj imam dva, štiriletni Tristan je dobil bratca, ki se ga je zelo veselil," je vzneseno povedala mamica Špela in dodala, da je bil mož Peter pri obeh porodih, ki sta se oba začela ob 3. uri ponoči in končala nekaj pred 8. zjutraj. Kljub radosti in zmedenosti Špela ne pozabi pohvaliti porodne ekipe, ki je bila obakrat "točna taka, kot si jo želiš".

"Vsi so neizmerno prijazni, ne le zdravniki, babice in sestre, tudi strežnice in čistilke moram pohvaliti," pa s Črtomirjem Emilom v naročju nadaljuje Ksenija Urh iz Bohinjske Bele, ki je svojega prvorojenca rodila s carskim rezom in že poleti dva meseca preživela na oddelku ljubljanske porodnišnice. In čeprav je šest tednov prezgodaj rojeno detece drobceno kot štručka, ga mamica Ksenija objeme z zanesljivo in izkušeno roko, ki je, kot pravi, negovala že svoje bratce in sestrice, saj je bilo doma osem otrok.

Diplomirana medicinska sestra Tatjana Bohinc, ki že 17 let skrbi za otročnice in novorojenčke v ljubljanski porodnišnici, pripoveduje, da mlade mamice pred porodom vedo veliko, a se v praksi marsikaj izkaže drugače. Zato jim mora pogosto ponavljati eno in isto, preprosto in enostavno, zlasti glede dojenja, ki terja veliko več truda, kot piše v knjigah. "Tudi meni se je zdelo, da sem prvi mesec dojila 24 ur na dan," se spominja.

Največ porodov ob polni luni

V sobah sta po dve ali po tri otročnice skupaj, ki včasih nič ne spijo, saj se dojenčki zbujajo vsak po svoje, včasih pa na srečo mamic vendarle ujamejo spalni ritem. "Spomnim se utrujene mamice, ki je vprašala, ali otroci sploh kaj spijo, in sem ji odgovorila, da če ne prej, radi spijo v puberteti. Takoj se je pridušala, da bo pa takrat ona sesala stanovanje že ob 6. uri zjutraj!" se nasmeje Bohinčeva in doda, da otročnice brez zapletov po porodu ostajajo v porodnišnici tri dni, po carskem rezu pa štiri. Kar 93 odstotkov jih ob odhodu iz porodnišnice doji.

"Že od leta 1987, od preselitve v novo porodnišnico, so otroci ves čas v sobi ob mamicah, razen dve noči po carskem rezu. Sobivanje mamice in novorojenčka od rojstva naprej je najbolj prijazna oblika obporodne skrbi za oba, saj se tako spoznavata, mamica lahko otročka opazuje in tako razvija svoje materinstvo. Osebje ji nudi pomoč, jo uči nege otroka, izvaja zdravstveno-vzgojno delo in spodbuja dojenje. Tudi možnosti infektov je manj, je pa res, da so mamice včasih zaradi sistema 'rooming in' malo bolj utrujene," ugotavlja Urša Vozelj.

Bolečine pri porodu v ljubljanski porodnišnici najpogosteje lajšajo z inhalacijskimi metodami in z zdravili - opioidi. Vse večje je tudi zanimanje za kratkodelujoči opioid remifentanil, ki si ga porodnica ob budnem očesu babice in anesteziologa uravnava sama. Epiduralne analgezije pa žal še ne morejo nuditi v vsakem času dneva, saj imajo le enega anesteziologa, ki mora biti prisoten tudi pri do sedmih carskih rezih na dan, pojasnjuje Vozljeva in pristavlja, da so terciarna porodnišnica in zato obravnavajo in zdravijo rizično bolne nosečnice in porodnice iz vseh slovenskih regij. Na leto opravijo okrog 1200 carskih rezov. Število porodov se vrti okrog 20 na dan. V tem letu so imeli do srede že 4890 porodov, rodilo pa se je 5044 otrok, saj so imeli 146 parov dvojčkov in štirikrat trojčke. V 25 letih, odkar sta se dve ljubljanski porodnišnici združili pod isto streho, pa se je v Porodnišnici Ljubljana rodilo že več kot 150.000 otrok. Zadnja leta se rojeva nekaj več fantov kot deklic, največ v času polne lune.

"Seveda bi radi v prihodnosti zagotovili vsem tudi možnost epiduralne analgezije, a to v času varčevanja še ne bo tako kmalu," nadaljuje Vozljeva in pristavlja, da v prihodnosti predvidevajo tudi večjo vlogo babic v preventivnem varstvu zdravih nosečnic, porodnic, otročnic in novorojenčkov. Strokovne podlage, ki predvidevajo, da bo skrb za porodnice brez dejavnikov tveganja samostojno prevzela babica, so že pripravljene. Zdravniki naj bi tako pregledovali in sodelovali le še pri nosečnostih in porodih z zapleti, napoveduje Vozljeva in nadaljuje, da strogo ležeči porodi pa že zdaj niso predpisani. Porodnice lahko izbirajo med bolj prijaznimi položaji in se lahko med fazami poroda sprehajajo. Čeprav imajo v porodnišnici poleg enajstih porodnih sob tudi dve za alternativne porode, si ti svojega imena v celoti še ne zaslužita, a si ga nekoč bosta, meni Vozljeva in doda, da pri nas rojeva tudi vse več tujk, ki jih preseneča, da je pri nas v porodnišnici vse brezplačno, tudi potrebščine za dojenčka.