Kot je na okrogli mizi v okviru Dnevov slovenskih pravnikov 2012 pojasnil minister za pravosodje in javno upravo Pličanič, je nujen čimprejšnji dogovor o ključnih reformah, kot sta tisti o pokojninskem sistemu in trgu dela. V nasprotnem primeru si Slovenija ne bo mogla več sposojati denarja "in naslednji korak je potem Grčija".

Minister je zavrnil tudi očitke, da so bile nekatere rešitve, kot denimo pri znižanju določenih pokojnin, ideološko obarvane. Tudi v tem primeru je resorni minister podal argumente, ki v ničemer niso bili ideološki, je dodal.

Publicist Ali H. Žerdin pa je opozoril na nekatere po njegovem "skrb zbujajoče" metode, kot je dolgotrajna zaupnost ob snovanju določenih zakonskih rešitev. Tako Žerdin v proračunskih dokumentih, ki med drugim vsebujejo zvišanje davka na dodano vrednost za časnike, vidi "samovoljo, hitenje" in razmere, ki spominjajo na konspiracijo. Od vlade bi zato sam pričakoval večjo transparentnost pri pripravi zakonodajnih sprememb. Trditve, da se pač mudi, so po njegovem neprepričljive, Žerdin pa v tej praksi vidi kar "zakonodajni blitzkrig".

Na to je Pličanič odvrnil, da na svojem ministrstvu ni nikoli pristal na kakšno bliskovito vojno. Zagotovil je, da bodo tam, kjer bodo v okviru njegovega resorja šli v spremembe zakonodaje, zagotovili široko javno razpravo.