V luči aktualnih dogodkov - veto na zakon o državnem holdingu in veto na zakon o ustanovitvi slabe banke - je treba "zelo jasno zavrniti navedbe predsednika vlade in ga obelodaniti na način, da očitno želi speljati te posle na način, kot ga sam imenuje, da naj bi šlo za mafijske posle," se je na današnji novinarski konferenci SD v Ljubljani na premierove besede odzval Veber.

"Zgroženi smo nad takšnimi izjavami in menimo, da takšnih izjav predsednik vlade ne bi smel dajati," je poudaril.

Predsednik vlade Janša je namreč v sredinem pogovoru za Televizijo Slovenija dejal, da je na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) do zdaj "kadrovala mafija".

Veber ugotavlja, da ko predsednik vlade o nečem govori, potem za tem stoji postopek, ki ga "očitno namerava tudi sam izpeljati". "Če govori o mafijskih poslih, potem moramo tukaj opozoriti, da si je ta isti predsednik vlade zaželel, da prenese 12 milijard evrov državnega premoženja na podjetje, s katerim bi seveda sam upravljal in odločal, kaj se bo dogajalo s tem premoženjem".

Najpomembnejše pri tem pa je, da bi upravljanje s tem premoženje potekalo mimo DZ in računskega sodišča, tudi javnost ne bi imela nobene pravice spraševati, kaj se v tem podjetju z 12 milijardami evrov dogaja, saj bi se vse vedno zakrilo za poslovno skrivnostjo, je menil.

Opozoril je tudi, da gre pri tem za neposreden napad na javne medije, tako z davkom na dodatno vrednost kot z zmanjševanjem rtv-prispevka, pa tudi z zamenjavo nadzornega sveta RTV.

"Razumemo tudi, da predsednik vlade napada AUKN, kajti ravno ta je odkrila nepravilnosti v NKBM ter terjala odgovornost in zahtevala, da skupščina odloči o revizijah in s tem odpre pot organom pregona v to ustanovo. Da preiščejo posle, ki pa so v veliki meri bili odobreni prav s strani članov SDS," je dejal.

Tanko: Panične reakcije SD na predloge ukrepov

Ukrepe vlade Janeza Janše sedaj kritizirajo tisti, ki so najbolj odgovorni za polom države, ki so postavili napačno diagnozo in ki takrat, ko so imeli moč moč in odgovornost, niso storili dovolj, na današnje navedbe SD pravi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Meni, da so reakcije SD panične.

Vodja poslancev SDS je v odzivu zapisal, da je bil prejšnji mandat za Slovenijo "velika nesreča", kar da kažejo primerjave kazalcev, ter da "tisti, ki so najbolj odgovorni za polom oziroma zlom države, ki so postavili napačno diagnozo za reševanje težav države, morda so to storili celo zavestno, ki takrat, ko so imeli moč in odgovornost, niso storili dovolj, sedaj kritizirajo ukrepe Janševe vlade, ki jih skoraj nedeljeno podpirajo Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB), Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in druge mednarodne institucije".