Ob vložitvi kandidature na DVK Pahorja sicer ni bilo. Po besedah Kovačeve so se tako odločili, ker ima Pahor zaradi drugačnih okoliščin drugačno vrsto kampanje, kot je bila običajna do sedaj. Pahor se je tako danes v okviru projekta Skupaj - spodbujajmo drug drugega na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani pridružil odseku za fiziko nizkih in srednjih energij ter se z ekipo odpravil na teren v Nuklearno elektrarno Krško, so sporočili z Instituta Jožef Stefan.

Tam je tudi Pahor pojasnil, zakaj se ni udeležil današnje vložitve kandidature. Kot je dejal, ni želel, da bi nek precej tehničen akt preprečil nekaj, kar počne vsak dan. Ocenjuje, da je njegov štab s takšnim načinom kampanje na najboljši možen način poslal sporočilo, "za kaj nam gre in zakaj se potegujemo za ta položaj".

Politični in družbeni dogovor o tem, katere reforme potrebujemo

Njegovo glavno sporočilo pa je, da mora biti sklenjen politični in družbeni dogovor o tem, katere temeljne reforme potrebujemo, njegova vloga pa je tudi, da ustvarja atmosfero medsebojnega zaupanja.

Glede financiranja kampanje je Kovačeva povedala, da je vodilo porabiti minimalno količino finančnih sredstev in le toliko, kot jih bodo uspeli zbrati z donacijami. "Zato smo že pred časom naslovili na večje število gospodarskih organizacij in poslovnih subjektov v Sloveniji prošnjo za pomoč pri kampanji, nekateri so se že odzvali, nekateri pa, predvidevamo, da se še bodo," je dejala. Pahor pa pojasnil, da je kampanja doslej stala zelo malo ter da bo tako tudi ostalo.

Zaenkrat po njenih besedah ne predvidevajo uporabe televizijskih oglasov ali veleplakatov, razen tistih, ki bodo brezplačno na voljo v posameznih občinah. Dodala je, da bo vse odvisno od sredstev, ki jih bodo zbrali, ter povedala, da stranka finančnih sredstev ne bo prispevala, saj ima že sama težave s financiranjem. Dejala je še, da je stranka dala na voljo svoje ljudi, mrežo in aktiviste, ki delajo prostovoljno, da bi Pahor za kampanjo vzel posojilo, pa se Kovačevi ne zdi potrebno.

Za predsednika republike so tako sedaj trije uradni kandidati. Prvi je kandidaturo vložil predsednik republike Danilo Türk, ki se poteguje za svoj drugi mandat, v sredo pa jo je vložil tudi kandidat SDS in NSi Milan Zver.

Sicer pa so kandidaturo napovedali še Monika Malešič, Fani Eršte, Ladislav Troha, Artur Štern, Miran Šic, Martina Valenčič, Veronika Juvan, Dušan Egidij Kubot - Totislo in Miro Žitko. Milan Robič je iz predsedniške tekme izstopil.

Od volitev predsednika republike nas loči še dober mesec dni. Uradna volilna kampanja bo stekla v petek.