Španska voznica je v nesreči utrpela hude poškodbe, saj je poleg počene lobanje, izmaličenega obraza ostala tudi brez desnega očesa. Dvaintridesetletnica je za revijo Hola prvič javno spregovorila o tragičnem dogodku. "Sprva so zakrivali moje oko, da ga nisem mogla videti. Prvič, ko sem se pogledala v ogledalo, sem imela po obrazu 104 črne šive. Videti je bilo, kot da so me zašili z ladijskimi vrvmi. Bila sem zgrožena,“ priznava de Villota.

"Vsega se spomnim, celo trenutka, ko je prišlo do trčenja. Ko sem se zbudila v bolnišnici, so bili vsi okoli mene. Sploh nisem vedela, če lahko govorim, oziroma kako bom govorila. Prve besede so bile v angleščini, nato pa me je oče prosil: 'Maria, govori špansko, saj mama ne razume polovico stvari, ki jih praviš.'"

Sedaj na življenje gleda drugače

De Villota, ki po dogodku nosi prevezo za oko, o podrobnostih nesreče ne želi govoriti, vendar pa priznava, da ji je travmatična izkušnja dala nov pogled na življenje. "Čeprav imam le eno oko, zdaj morda vidim več stvari kot prej. Pred nesrečo je bilo moje življenje tekma s časom, zdaj sem spoznala, da se je treba ustaviti in na stvari pogledati tudi z drugega zornega kota. Želela sem dirkati v formuli 1 in to mi je uspelo. Sem voznica in tako sem tudi počutim. Dobila sem dirko za svoje življenje,“ pojasnjuje Madridčanka.


Mari de Villota je za revijo Hola spregovorila o svoji nesreči (Foto: Hola)

Izgubila občutek za vonj in okus

Kljub nesreči ima de Villota še vedno sklenjeno pogodbo z Marussio, prav tako pa je z moštvom ohranila odlične odnose. "Pri sodelavcih sem se počutila ljubljeno in spoštovano," zatrjuje voznica, ki jo po številnih posegih v bližnji prihodnosti čakata še dve operaciji, nesreča pa ji je pustila tudi dolgoročne posledice.

"Imam glavobole, za katere ne vem, kako dolgo bodo še trajali.Tudi pretirano naprezanje odpade, saj moram paziti na povišan pritisk v možganih. Izgubila sem občutek za vonj in okus. Zdaj so mi všeč stvari, ki so zelo čudnega okusa."