Velenjčani so se v današnjih dopoldanskih urah že odpravili na Poljsko, med potniki v avtobusu pa ni bilo Jureta Dolenca, izjemno pomembnega člena v njihovi verigi. "Jure Dolenec ni med potniki za Kielce, njegova poškodba je takšne narave, da je bolje, da ostane doma. V dolgi in naporni sezoni bomo Jureta močno potrebovali, v primeru nastopa pa bi tvegali, da ga izgubimo za dlje časa. Prepričan sem, da bodo drugi naši igralci naredili vse, da nadomestijo njegovo odsotnost," je uvodoma dejal velenjski trener Branko Tamše.

Slovenski prvaki bodo po dveh etapah prispeli do prizorišča tretje tekme v ligi prvakov. Najprej jih čaka avtobusna vožnja od Velenja do češkega Brna, kjer bodo v današnjih večernih urah opravili trening in prespali, v petkovih dopoldanskih urah pa se nato odpravili v Kielce.

Poljski prvak je slavil na uvodnih tekmah, najprej je na domačem igrišču ugnal danski Bjerringbro-Silkeborg, nato pa v gosteh Sankt Peterburg. V mednarodno izjemno pisani zasedbi nastopa tudi slovenski reprezentant Uroš Zorman, barve tega kluba pa brani tudi nekdanji velenjski krilni igralec - Hrvat Ivan Čupić.

"Naša želja je, da se v Kielcah prikažemo v čim lepši luči. Zavedamo se, da je poljski prvak favorit v naši skupini, ob tem pa se resno spogleduje z nastopom na zaključnem turnirju četverice. To je v enem od pogovorov potrdil tudi Zorman, ki je tudi dejal, da želijo osvojiti ligo prvakov, kar zgovorno priča o njihovih ambicioznih načrtih," je dejal Tamše in dodal: "V vsakem primeru bomo storili vse, da se poljski zasedbi zoperstavimo z enakovredno igro. Zavedamo se moči poljske ekipe, ob naši vrhunski predstavi pa morda lahko upamo na najboljše. Poljakov se ne bojimo, hkrati pa ne smemo ponoviti naše slabe igre iz Makedonije."

Pravico na poljsko-slovenskem klubskem obračunu bosta delila Turka Kursad Erdogan in Ibrahim Özdeniz.

Celjski rokometaši pred pomembno nalogo

Pred rokometaši Celja Pivovarne Laško je ena najbolj pomembnih tekem v ligi prvakov. Slovenski podprvak bo po pričakovanih porazih z madžarskim Veszpremom in španskim Atleticom iz Madrida v soboto, 13. oktobra, v domači dvorani Zlatorog gostil švedski Sävehof, ki se tako kot celjska zasedba spogleduje s četrtim mestom v skupini B.

Prva tri mesta v skupini so bolj ali manj oddana nemškemu Kielu, Veszpremu in Atleticu, na četrto mesto, ki prinaša nastop v osmini finala najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini, pa poleg slovenske in švedske ekipe resno računa tudi romunska Constanta.

Celjska zasedba je v sredo v Trebnjem prekinila niz treh zaporednih porazov, kar je lepa popotnica pred izjemno zahtevnim obračunom s Sävehofom, ki je v uvodnem krogu lige prvakov na kolena spravil Constanto, v drugem pa visoko klonil v Kielu.

"Sävehof je dobra ekipa. Ne deluje naivno, v vsakem primeru bomo morali pokazati izjemno kakovostno predstavo. Naša primarna naloga je, da zmanjšamo število naših napak, le v tem primeru lahko računamo na zmago," je dejal slovenski reprezentančni vratar Matevž Skok in dodal: "Menim, da obračun s švedsko ekipo še ni življenjskega pomena, z morebitno zmago pa bi veliko pridobili."

Celjski strateg Vladan Matić na sobotni tekmi ne bo mogel računati na dlje časa poškodovanega vratarja Dejana Perića, manjkali pa bodo tudi slovenski reprezentant Luka Žvižej, Rok Žuran in Gregor Potočnik.

Petkratni švedski prvak je pred začetkom sezone 2012/13 v svoje vrste pripeljal velikega upa norveškega rokometa - desnega zunanjega Kenta Robina Tonnesena, zanj pa nastopa tudi pet igralcev, ki so na širšem seznamu švedske reprezentance A.

Pravico na slovensko-švedskem klubskem obračunu, ki se bo v soboto začel ob 20. uri, bosta delila Rusa Jevgenij Zotin in Nikolaj Volodkov.

Koprčani so nared za Volendam

Rokometaši koprskega Cimosa se bodo po neuspešnem septembrskem naskoku na ligo prvakov znova predstavili na evropskem prizorišču, v drugem predkrogu pokala EHF pa se bodo pomerili z nizozemskim Volendamom. Prva tekma bo v soboto, 13. oktobra, na Nizozemskem, povratna pa teden dni kasneje v Sloveniji.

Koprska zasedba je na septembrskem kvalifikacijskem turnirju za nastop v ligi prvakov zasedla četrto mesto, na Azurni obali je slavil nemški HSV Hamburg pred francoskim Saint-Raphaelom in poljsko Wislo iz Plocka. Zadnje mesto ji je prinesel nastop v tej sezoni prenovljenemu pokalu EHF, v minuli sezoni tretjeuvrščena ekipa v državnem prvenstvu pa je v dvoboju z zasedbo iz dežela tulipanov absolutna favoritinja.

"V začetku sezone smo imeli številne težave s poškodbami, zdaj se stanje počasi normalizira. Še vedno ima nekaj zdravstvenih težav Nikola Manojlović, do sobotne tekme pa bo bržkone nared," je uvodoma dejal koprski trener Fredi Radojkovič in dodal: "Pričakujem kakovostno tekmo. O nizozemski ekipi nekateri pravijo, da gre za 'rokometnega eksota', a s tem se ne morem strinjati, saj je v prvem predkrogu dvakrat premagala švicarski Bern. V vsakem primeru smo mi favoriti, a to moramo potrditi z našo dobro igro."

Koprska zasedba je v minuli sezoni prikazala izjemno dobre predstave v ligi prvakov, izpadla pa je šele v četrtfinalu, ko jo je izločil španski Atletico iz Madrida, ki je na sklepnem turnirju v Kölnu nato izgubil finalni dvoboj z nemškim Kielom.

Slovenija ima v drugem predkrogu pokala EHF še enega predstavnika, mariborski Branik pa se je z islandskim moštvom Kopavogur dogovoril, da bo obe tekmi igral prihodnji teden v dvorani Tabor.