Švedska kraljeva akademija je sporočila, da ima delo Mo Yana lastnosti "halucinatornega realizma".

Mo Yan je drugi kitajski pisatelj, ki je dobil najprestižnejšo literarno nagrado. Prvi je bil leta 2000 v Franciji živeči kitajski pisatelj Gao Xingjian.

Sedeminpetdesetletni Mo Yan je eden najuspešnejših sodobnih kitajskih pisateljev. Na Zahodu je poznan predvsem po knjigi Rdeče žitno polje (Hong gao liang) (1987), ki jo je na filmsko platno prenesel režiser Zhang Yimou, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Mo Yan je pripovedovalec zgodb, pri čemer navdih najde v pripovedkah iz domače vasi Gaomi v pokrajini Šangdong. Ta revna vasica je še danes njegova literarna domovina, čeprav že dolgo živi v Pekingu. Pisatelj se je rodil 17. februarja 1955 kot Guan Moye.

Mo Yan s svojim pisanjem že tri desetletja premika literarne meje na Kitajskem. Njegovi znamenitimi eksperimenti preizkušajo meje, koliko družbene in politične satire je dovoljene v komunistični Kitajski.

Uporaba satire in domišljije sta pisatelju ves čas pomagala, da se je izognil resnejšim kaznim, ki so jih lahko pričakovali pisatelji, ki so v svojih delih neposredno kritizirali komunistično partijo. Zaradi svojega pisanja je bil večkrat poklican na zagovor, nekatera njegova dela so bila tudi začasno umaknjena iz prodaje.

Na stavnicah visoko kotiral tudi Bob Dylan

Če stavite na Boba Dylana, da bo dobil letošnjo Nobelovo nagrado za književnost, saj ogromno ljudi počne prav to, je opozoril CNN.

Stave glede književnikov, ki so podobne tistim na konjskih dirkah, niso nič nenavadnega, saj so ti bolj znani ljudem kot kemiki, fiziki ali raziskovalci na področju medicine, ki so svoje nagrade že prejeli. Njihova dela so na udaru kritikov v časopisih in revijah, na voljo pa so vsem, ki radi berejo.

Na prvem mestu letos je bil japonski avtor Haruki Murakami z romanom 1Q84, ki govori o ženski, ki pade v drugačno realnost. Na Ladbrokesovem seznamu se je znašel tudi Philip Roth, ki pa ga je prehitel Bob Dylan.

Podeljena 104 krat

Nagrada, doslej podeljena 104 krat, je tradicionalno romala v roke Evropejcev, četrtina izmed teh je pisala v angleškem jeziku.

Z največ dobitniki Nobelove nagrade za literaturo, kar 15 doslej, se lahko pohvali Francija. Velika Britanija in Združene države Amerike beležijo 11 literarnih nobelovcev.

Nobelovo nagrado za književnost bodo dobitniku izročili 10. decembra v Stockholmu. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov), kar je za 20 odstotkov manj kot doslej.