Odločitev okrožnega sodišča sicer še ni pravnomočna. Kot so v torek pojasnili na sodišču in danes znova spomnili na to, je spis namreč od 20. avgusta na senatu zaradi reševanja ugovorov zoper obtožnico. "Zato tudi nihče ni mogel biti obveščen," so danes dodali na sodišču.

Hojs: Obtožbe zoper mene so neupravičene

Poleg Siročiča je bila neposredna obtožnica zaradi nepravilnosti pri financiranju gradnje šentviškega predora v začetku junija vložena tudi zoper aktualnega obrambnega ministra Aleša Hojsa, sicer nekdanjega člana uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars). Ta je v odzivu danes povedal, da odgovora sodišča ni prejel, poudaril pa je, da so obtožbe zoper njega neupravičene. Poudaril je, da se absolutno ne strinja z vsebino obtožnice, o samem poslu pa ne more govoriti, ker ne pozna podrobnosti, prav tako pa tudi ne ve, česa so ostali obtoženi.

"Kot član uprave sem povedal, da nisem bil pristojen za to področje in da sem v svojem ugovoru vse te obtožbe, ki mi jih očitajo, zavrnil. Prepričan sem, da vsak tak proces, ki ga nekdo doživi, lahko upravičeno ali pa po krivici vpliva na politično pot," je poudaril. Dodal je, da je prepričan v svojo nedolžnost, zato tudi nima namena odstopiti, saj bo dokazal, da so obtožbe neupravičene.

"Famozne pogodbe nisem podpisal, ker to ni bilo moje področje"

Hojs je dejal, da je v ugovoru na obtožnico izpostavil, da je bil kot član uprave Darsa zadolžen za vzdrževanje in upravljanje, v nobenem delu svojega dela pa na Darsu ni pokrival področja novogradenj, torej nikakor bi bil neposredno vpleten v reševanje problematike izgradnje predora Šentvid.

"Drugi moj ugovor je šel v smer, da tisto famozno pogodbo o izvajanju pogodbe, ki je na nek način znižala oz. na novo uredila razmerje med izvajalcem SCT in Primorjem, ravno tako nisem podpisal, ker to ni bilo moje področje," je poudaril.

V pritožbi pa je še poudaril, da se s predstavniki SCT tudi uradno ni srečeval, ker to ni bilo njegovo področje dela, po drugi strani pa naj bi Zidar od Siročiča in Nemca zahteval, da Hojs ni prisoten na njihovih sestankih. "Zakaj je to zahteval, ne vem, mi je pa nekako jasno, glede na to, da sem v določenih pogajanjih bil že prej in tudi takrat, ko smo se znotraj uprave o tem pogovarjali, izrazito nepopustljiv do kakršnih koli odpustkov, ki bi jih dajali izvajalcem," je poudaril.

Oškodovanje državnega proračuna za več kot 10 milijonov evrov

Prav tako je Boštjan Penko, ki zagovarja nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, dejal, da še niso prejeli odgovora sodišča ter tako z odločitvijo sodišča niso seznanjeni. Med obtoženimi so tudi nekdanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj, nekdanji predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec ter nekdanji člani uprave Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik in Boštjan Rigler. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do osem let zapora.

Kot so danes še pojasnili na sodišču, da je bila neposredna obtožnica zoper Zidarja, Hojsa, Črnigoja, Nemca, Siročiča, Peklaja, Oplotnika in Riglerja vložena 5. junija.

Na vloženo neposredno obtožnico naj bi se pritožili skoraj vsi obtoženi, pri tem pa naj bi zahtevali, da sodišče tudi ne upošteva in izloči določene dokaze o domnevnem oškodovanju, ki naj bi jih tožilstvo pridobilo nezakonito.

V središču preiskave naj bi bile pogodbe za gradnjo šentviškega predora, ki jih je v letih 2007 in 2008 uprava Darsa sklenila s konzorcijem SCT-Primorje. V obtožbi se očita oškodovanje državnega proračuna v višini več kot 10 milijonov evrov. Tožilstvo naj bi delovalo na podlagi poročila računskega sodišča iz leta 2010, ki je ugotovilo nepravilnosti pri načinu obračunavanja dodatnih del za predor Šentvid, zaradi česar se je naložba znatno podražila.