Z motnjo erekcije vsak peti Slovenec

"Čeprav ne gre za nevarno bolezen, se lahko življenje posameznika zaradi nje zelo spremeni. Spremljajo jo nelagodni občutki, predvsem sramu, pogosto pa tudi razdražljivost in slaba volja. Zdravljenje motnje erekcije je zato najbolje začeti z odkritim pogovorom z zdravnikom. In četudi gre za težavo, ki je bolj intimne narave, je to dejansko težava para in se najbolje razplete, če pri pogovoru, ki vodi k reševanju težave, sodelujeta oba partnerja," pojasnjuje Rebolj in svetuje vsem, ki opazijo motnjo erekcije pri sebi ali svojem partnerju, naj ne obupajo in se raje pogovorijo.

Z motnjo erekcije, ki označuje nezmožnost doseganja in ohranjanja erekcije, ki bi zadoščala za zadovoljivo spolno aktivnost, se srečuje vsak peti moški v Sloveniji, ugotavlja asist. Bojan Štrus, dr. med., urolog na Kliničnem oddelku za urologijo UKC Ljubljana. Dodaja, da jih pomoč in ustrezno zdravljenje poišče manj kot desetina. Pojasnjuje, da ni starostne meje, pri kateri bi lahko rekli, da je erektilna disfunkcija za moškega normalen pojav. Kljub temu je večina moških, ki ima to motnjo, starejša od 65 let. Raziskave pa potrjujejo tudi, da ima skoraj vsak drugi moški po 40. letu vsaj občasno neko obliko te motnje.

Motnje erekcije zdravijo

Urolog Bojan Štrus meni, da lahko vitalen in zdrav moški, ki skrbi za svoje zdravje, ohrani erektilno sposobnost tudi v pozni starosti. Če pa nastopijo motnje, je danes te mogoče zdraviti. "Posameznik mora na pregled k zdravniku, saj ni v nobenem starostnem obdobju običajno, da moški nima erektilne sposobnosti in da nima spolnih odnosov. Spolna dejavnost je odraz splošnega zdravja, pomeni sprostitev in dviga kakovost življenja. Za dolgotrajno razmerje in uspešno seksualno življenje para sta potrebna medsebojno spoštovanje in veliko vloženega truda. Če se partnerja spoštujeta in si zaupata, lahko v spolnosti uživata tudi v visoki starosti," je prepričljiv Štrus, ki ugotavlja, da je pri mladih kar 80 odstotkov vzrokov motenj organske narave. Tudi tem pacientom, čeprav jih je zelo malo, danes znajo pomagati. Svetujejo jim, da najprej opravijo teste, s katerimi izključijo psihogene motnje. Pri zdravljenju starejših pa so pozorni zlasti na pridružene bolezni, ki so povezane s krvožilnim sistemom, sladkorno boleznijo, povišanim tlakom in neugodnim življenjskim slogom.

Sodobno zdravljenje motnje erekcije temelji na zdravljenju s tabletami zaviralcev encima fosfodiesteraze tipa 5, med katere sodi tudi sildenafil, ki omogočijo oziroma izboljšajo erekcijo z zaviranjem tega encima v tkivu spolnega uda. Prvo varno in učinkovito zdravilo za zdravljenje motnje erekcije v obliki tablet je bil prav sildenafil, ki je na trgu že od leta 1998.

Sildenafil učinkovito izboljša erektilno funkcijo ne glede na to, ali so vzroki telesnega izvora ali psihogene narave, sta poudarila strokovnjaka tudi na predstavitvi Krkinega novega tovrstnega izdelka. "Za doseganje erekcije je vseeno potrebna tudi še spolna stimulacija," sta se strinjala. Krkino zdravilo deluje v roku od pol ure do osem ur po zaužitju. Novi generik ima za bolnike več prednosti, sta pojasnila zdravnika. Za marsikoga je to prav diskretnost, saj je to zdravilo v obliki orodisperzibilnih tablet, ki jih je mogoče zaužiti kjer koli in brez tekočine, saj se v ustih razgradijo že ob stiku s slino v manj kot 15 sekundah. Nepomembna ni niti cena novega zdravila, ki je po zagotovilih Krkine strokovnjakinje Mojce Prah Klemenčič do trikrat nižja od konkurenčnih zdravil z enako vsebnostjo sildenafila. "O tem, katero od zdravil, ki so na trgu, bom pacientu predpisal, se odločam na podlagi pogovora z njim, njegovih drugih bolezni, stranskih učinkov, včasih pa na to vpliva tudi pacientovo finančno stanje," je jasen urolog Bojan Štrus.

In še: "Tudi če imate občutek, da tabletka ne deluje, v roku enega dneva ne vzemite druge, saj s tem močno povečate možnost stranskih učinkov!" To velja za vsa zdravila za zdravljenje motenj erekcije. Med stranskimi učinki so najpogostejši zariplost obraza, glavobol, zamašena nosna sluznica, med zelo redke pa sodi poslabšanje vida, ki lahko privede celo do slepote.