Teden odprtih vrat ŠOU športa

Resor za socialo in zdravstvo Študentske organizacije univerze v Ljubljani (ŠOU) se na začetku letošnjega študijskega leta v okviru projekta Zdravo življenje - zdrav študent povezuje tudi z zavodom ŠOU šport. Poleg tega, da v okviru projekta, ki ga sofinancira tudi Študentska organizacija Slovenije, v kavarni Metropol (Kersnikova 6) že poteka zdrav zajtrk za študente, jim je ta teden na voljo še vadba, saj so se lahko udeležili 20 brezplačnih športnih delavnic. Na seznamu so med drugim bili salsa, hiphop, sabljanje, joga, zumba, orientalski ples, klasični balet, boks, jazz balet. Teden odprtih vrat ŠOU športa je namenjen promociji športa in zdravega načina življenja. Študentje so lahko na športnih delavnicah spoznali nove oblike športne aktivnosti in ocenili, katera izmed športnih vadb bi bila prava zanje. Na tak način si prizadevajo k redni vadbi pritegniti čim več študentov. Vpis v športne programe ŠOU športa v novem študijskem letu že poteka na infotočki ŠOU športa na Kersnikovi 6.

Slikar Rudi Španzel risal z otroki na URI Soča

Na otroškem oddelku Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča (URI Soča) so v sklopu mednarodnega tedna otroka minuli četrtek priredili že 5. tradicionalno likovno ustvarjalno delavnico. Na njej so sodelovali učenci OŠ Ledina - bolnišnična šola na URI Soča in slikar Rudi Španzel. Delavnica je obenem tudi del projekta Plakat miru, ki pod okriljem mednarodnega združenja Lions hkrati poteka v 60 državah. Na ustvarjalni delavnici so otroci z Rudijem Španzlom, ki jih je obiskal že tretjič, risali plakate ter na svoj način interpretirali in razložili rdečo nit Predstavljaj si mir. Risbe, ustvarjene v likovni delavnici, so sodelovale v klubskem izboru Lions Club Ljubljana - Ilirija, najboljša med njimi pa se je uvrstila na slovenski izbor - razstavo in na tekmovanje za mednarodno priznanje Lions Club International. To je bila risba Kristjana Žagarja Pot navzgor. Vse risbe bodo razstavljene na otroškem oddelku URI Soča.

17. nefrološko srečanje v Zrečah

Društvo ledvičnih bolnikov Viva iz Vojnika vabi na 17. nefrološko srečanje, ki bo v nedeljo, 21. oktobra, ob 10. uri v hotelu Dobrava v Zrečah. Ocenjujejo, da ima na svetu 1 od 10 ljudi eno od oblik kronične ledvične bolezni. V Sloveniji natančnega števila bolnikov s to boleznijo ne poznamo, zaradi končne odpovedi ledvic pa se zdravi okoli 2000 ljudi. Pomembno je poznati znake te bolezni, ker s pravočasnim zdravljenjem lahko upočasnimo njeno napredovanje in odložimo ali celo preprečimo končno odpoved ledvic. Na srečanju boste lahko prisluhnili predavanjem o oceni ledvične funkcije, presaditvi ledvice kot najboljšem načinu nadomestnega zdravljenja končne ledvične odpovedi, vitaminu D in ledvicah ter o hemoragični (mišji) mrzlici z ledvičnim sindromom.

Program Živimo zdravo v Dobju in Rogatcu

Krajani Dobja in Rogatca se bodo lahko do januarja vključili v brezplačni program promocije zdravja v lokalni skupnosti. Program Živimo zdravo vsebuje dvanajst učnih delavnic, ki jih izvedejo strokovnjaki. Izvajalec programa je Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje ob podpori občin Dobje in Rogatec. V ZZV Celje izvajajo program Živimo zdravo od leta 2003, lani v Bistrici ob Sotli in Loki pri Zidanem Mostu. Izkušnje kažejo, da se krajani v delavnice vključijo z navdušenjem, poglobljena skrb za zdravje pa prispeva večjo kakovost v njihovem načinu življenja. Predvsem program doseže namen, ko krajani na novo pridobljeno znanje in veščine za ohranjanje zdravja ter pozitivne spremembe vnesejo v svoj vsakdan. Učinki programa se lahko izrazijo tudi v izboljšanju merljivih dejavnikov zdravja, kot sta znižanje telesne teže in izboljšanje telesne zmogljivosti. Krajani se bodo lahko na učnih delavnicah seznanili z dejavniki tveganja za zdravje, s pomenom gibanja in zdrave prehrane, z zdravimi načini priprave hrane, s preprečevanjem in zgodnjim odkrivanjem rakavih obolenj, dvakrat se bodo preizkusili tudi na testu telesne zmogljivosti (hitre hoje na dva kilometra) in niz delavnic sklenili z druženjem.

Dan odprtih vrat na Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana

V soboto bodo na Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana pripravili dan odprtih vrat. Del prireditve, ki se začne ob 9. uri, bodo namenili slepim in slabovidnim dijakom, ko bodo z diskusijo in praktično postavitvijo primernega delovnega mesta prikazali možne rešitve izvajanja praktičnega usposabljanja dijakov z motnjo vida. Na predstavitev vabijo mentorje izvajanja usposabljanja, učence, starše in delodajalce. Drugi del prireditve je namenjen učencem, ki na Zavodu obiskujejo osnovno šolo, učencem z motnjo vida, ki obiskujejo običajno šolo, in njihovim staršem. Vadili bodo orientacijo in pravilno uporabo bele palice. Peš se bodo podali priti središču Ljubljane. Vabijo, da se jim pridružite. lo