"Skrajni čas je bil, da smo uredili to infrastrukturo in da smo Mariboru vrnili v življenje cesto, ki jo je mesto nekoč že imelo," je bil ob tej priložnosti zadovoljen Gregor Ficko, direktor direkcije za ceste.

Udejanjanje infrastrukturne naložbe, vredne 4,6 milijona evrov, je bilo dolgotrajno zaradi več razlogov. Gradbeni poseg, za katerega je država zagotovila 85-odstotno sofinanciranje iz evropskega sklada, je bil v prvi vrsti zelo zahteven, saj je med drugim bila nujna gradnja več kot dvesto metrov dolge galerije in obsežnih opornih konstrukcij, ki varujejo prometne udeležence pred s hriba padajočim kamenjem.

Drugi zaviralni dejavnik je bila okoliščina, da je območje Meljskega vrta občutljivo ornitološko območje in zanj veljajo strogi naravovarstveni pogoji. Gradbinci podjetja Pomgrad so zato vsa težka in hrupna gradbena dela opravljali izključno v obdobju med septembrom in januarjem, da ne bi vznemirjali 61 vrst ptic, ki gnezdijo na tem območju. Gradnja je morala potekati tudi v sozvočju s plazilci, ki so tam prav tako zaščiteni, in za katere je bil zgrajen celo poseben podhod pod cestiščem.

Težave s cesto pod Meljskim hribom imajo dolgo zgodbo. Prvič jo je mestna oblast zaprla pred 36 leti, ker je na cestišče kar naprej padalo kamenje. Po tej zapori se je 7. novembra 1976 zgodil prvi javni protestni shod državljanov in državljank v nekdanji Jugoslaviji. Protestniki - večina jih je bila iz Malečnika - so s transparenti "Hočemo cesto" in z vpitjem ter jeznimi nagovori izražali svoje ogorčenje.

Krajane sta skušala potolažiti župan Maribora Vitja Rode in takratni predsednik občinskega izvršnega sveta Vinko Borec, a razburjenje ni ponehalo. Mestna oblast je problem rešila tako, da je leta 1978 zgradila Malečniški most čez strugo stare Drave in čez kanal hidroelektrarne Zlatoličje. Nevarna cesta se je v tistem času sicer spet neuradno odprla za promet, ko pa se je pred približno 20 leti zgodila omenjena nesreča, v kateri je skala zmečkala stoenko, je bilo tolerantnosti pristojnih konec in so vožnjo pod Meljskim hribom prepovedali.