Oči zaščitimo tudi, če nosimo kakovostna sončna očala z ustrezno zaščito pred UV-žarki.

Očem koristijo počitek, sprostitev in spanje. V stresu oči trpijo, med počitkom in spanjem pa se regenerirajo in okrepijo. Spimo v primerno ohlajeni in vlažni, zatemnjeni in čisti sobi, na naravni posteljnini (zlasti zglavnik, ki prihaja v stik z obrazom in očmi).

Priporočljivi so tudi redni odmori med gledanjem v fluorescenčni zaslon. Gledanje televizije, nepretrgana, dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalniški ekrani, pametni telefoni in videoigrice, lahko povzročijo napetost v očeh, rdečico in utrujenost. Na srečo pa nobena od teh naprav ne more povzročiti trajnih poškodb oči. Če želite preprečiti napetost v očeh, ekran prilagodite tako, da je od oči umaknjen dobrega pol metra, da se vam ne bo bleščalo, pa lahko uporabite namizno svetilko, ki jo usmerite v ekran. Če je možno, si vsako uro vzemite nekaj minut odmora in glejte oddaljene predmete.

Težave z očmi pestijo otroke in odrasle. Podatki zdravstvenih statistik pričajo, da ima vsak četrti šoloobvezni otrok težave z vidom, najpogosteje s kratkovidnostjo. Ker se oči v otroštvu in mladosti razvijajo, se hkrati z njimi običajno povečuje tudi kratkovidnost - praviloma tja do 20. leta starosti. Vid otroka lahko izostrimo s pomočjo ustreznih očal ali kontaktnih leč, laserska operacija pa do 18. leta starosti ne pride v poštev.