V dosjeju Usade o Armstrongu, ki že več let vztrajno zavrača vse namige in obtožbe o uporabi nedovoljenih sredstev, bodo razkrite tudi izjave pod prisego 26 ljudi, med katerimi je tudi 11 nekdanjih Armstrongovih sotekmovalcev iz ekipe United States Postal Service (U.S.P.S.). Vsi ti kolesarji so priznali svojo uporabo dopinga, hkrati pa obtožili Armstronga, da se je tudi sam dopingiral, ob tem pa je spodbujal k enakemu početju ostale kolesarje v ekipi ter je prepovedana sredstva celotni ekipi tudi priskrbel.

Hincapie, Lipheimer, Hamilton in drugi v poskusu prekinitve nepisanega pravila o molčanju

Med kolesarji, ki so se spovedali svojega nečednega početja ter sprožili obtožbe proti Armstrongu, so tudi nekateri od bolj cenjenih ameriških kolesarjev v zadnjem času George Hincapie, Levi Lipheimer, Tyler Hamilton in še nekaj imen, ki so v času Armstronga spadali v svetovni kolesarski vrh.

Ravno izjave teh kolesarjev je moč razumeti kot nek poskus prekinitve nepisanega pravila o molčečnosti, ki v kolesarstvu obstaja že desetletja in tako tiho podpira obstoj dopinga v tem športu.

Profesionalen in sistematičen način moštvenega dopinga

Dosje o Armstrongu, ki sicer obsega več kot tisoč strani, naj bi se po poročanju NY Timesa že danes znašel na spletni strani Usade, kjer bo moč najti tudi vse prej omenjene obtožbe kolesarjev proti Američanu. Ameriška protidopinška agencija trdi, da bodo “trdni in neizpodbitni dokazi v dosjeju javnosti prvič predstavili zelo profesionalno izpeljan, sistematičen način moštvene uporabe dopinga“.

“Ekipa U.S.P.S je s politiko moštvenega dopinga svoje kolesarje prisilila k jemanju nevarnih sredstev, hkrati pa si je zagotovila njihovo molčečnost o spornem početju, ki je celotni ekipi dalo nepravično prednost v primerjavi z ostalimi moštvi. Program so organizirali in vodili posamezniki, ki so mislili, da so nad vsemi pravili, danes pa še vedno igrajo vidne vloge v športu,“ so zapisali pri protidopinški komisiji.

Armstrong je bil v središču

Med dokazi proti Armstrongu so v dosjeju razna dokazila o finančnih nakazilih, kopije elektronskih sporočil, znanstvene analize in laboratorijski izvidi, ki dokazujejo, da je bil Američan dopingiran, hkrati pa je predstavljal tudi center celotne dopinške strategije njegove ekipe.

“Vse skupaj je šokantno in eno veliko razočaranje, a opravili smo svoje delo,“ je ob napovedi razkritja dosjeja javnosti zapisal Travis Tygart, predsednik protidopinške komisije.

Usada je primer z dokaznim gradivom predala Mednarodni kolesarski zvezi (Uci), ki ima zdaj 21 dni časa, da ga preuči in se nanj odzove, z njim pa sta bila seznanjena tudi svetovna Protidopinška agencija (Wada) in Mednarodna triatlonska zveza (WTC).

Armstrong napovedanega razkritja njegovega dosjeja danes ni želel komentirati.