Dolg: nekaj več kot 5 milijonov evrov

Zadnje nakazilo z občine na zavod Maribor 2012 je bilo izvedeno 5. oktobra in je znašalo 500.000 evrov. Dolg trenutno znaša nekaj več kot pet milijonov evrov.

Na Mestni občini Maribor poudarjajo, da si bodo še naprej prizadevali kar najhitreje zagotoviti potrebna finančna sredstva in poskušali z državo doseči poplačilo njihovih obveznosti do Mestne občine Maribor. Vse naj bi bilo namreč odvisno od sprotnih prilivov v občinski proračun. "Ob tem bomo iz našega sprotnega poslovanja na vsak način poskušali zagotavljati sredstva, ki bodo omogočala likvidno delovanje zavoda Maribor 2012," so zapisali.

"Take sramote si ne moremo privoščiti"

Vodstvo zavoda Maribor 2012 je minuli teden pozvalo občino, da v tednu dni najde rešitev za nastalo finančno situacijo. Ta namreč otežuje nadaljnjo izvedbo programa EPK. "Sramote, da edino Maribor ne bi bil sposoben izvesti EPK do konca, si ne smemo privoščiti," je takrat poudaril predsednik sveta zavoda Rudolf Moge.

Župan Kangler je danes za STA povedal, da zadevo še rešujejo. Kot je dejal, ima v tem in prihodnjem tednu več sestankov na različnih ministrstvih v Ljubljani, na katerih naj bi dorekli, kdaj bo država poplačala vse svoje obveznosti do občine.

V tem primeru ne gre za obveznosti države do EPK, saj jih je ta že poravnala, ampak na občini računajo na 2,8 milijona evrov iz dobljene tožbe proti državi ter na dva milijona evrov iz izvensodne poravnave za evropska sredstva iz preteklih let.