Kumer je dejal, da je pobuda neke vrste darilo aktualni politiki kot odgovor na dialog, ki po njegovih besedah ne poteka. Pobudo so v dveh dneh opremili z nekaj več kot 3000 podpisi, večinoma od zaposlenih v panogi, pri zbiranju pa naj bi pomagali tudi drugi sindikati.

Predsednik sindikata KNG je pojasnil, da so si že pred sprejemom zakona v DZ želeli pogovorov z aktualno politiko, da bi jim predstavili stališča sindikata. Nekatera pomembna podjetja iz panoge, na primer Helios in Cinkarna Celje, so namreč preko Zvon Ena Holdinga zelo vpeta v zgodbo o slabih terjatvah oziroma spremljajočih zaseženih lastniških deležih, ki naj bi se prenesli na družbo za upravljanje bančnih terjatev oziroma t.i. slabo banko.

Glede na to, da zakon predvideva prodajo teh lastniških deležev, so si od države želeli odgovor, kaj želi s slovensko kemično industrijo in kakšna je strategija za panogo, ki po Kumerjevih besedah ustvarja kakovostna delovna mesta in temelji na znanju. Ker pogovorov in odgovorov ni bilo, v sindikatu ne morejo sprejeti tega, da se "ta razprodaja zgodi sama po sebi".

Pripravljeni so se še naprej pogovarjati z vladajočo politiko, a ta jim mora predstaviti jasno strategijo o razvoju kemične industrije.

Na vprašanje, če sindikati ne nastopajo preveč odklonilno do vseh rešitev v državi, je Kumer odgovoril, da se bo skozi referendumsko kampanjo lahko razčistilo tudi strokovne argumente za oziroma proti sprejeti zakonski rešitvi za sanacijo slabih bančnih terjatev. Strokovna javnost je po njegovih besedah alternativne rešitve ponudila, zato bi bila ta razprava dobra tudi za Slovenijo.

Glede odgovornosti v primeru morebitnega padca zakona na referendumu, pa je Kumer odgovoril, da gre predvsem za odgovornost zaposlenih v kemični panogi, da se odzovejo. "Govorimo konkretno o kakovostnih podjetjih in delovnih mestih," je zatrdil.

Če pobuda in spremljajoči podpisi izpolnjujejo vse zakonske kriterije, bo moral predsednik DZ Gregor Virant v sedmih dneh po prejemu določiti 35-dnevni rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Prav danes bo sicer državni svet odločal o zahtevi za odložilni veto na zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Sindikat delavcev energetike je medtem minuli teden v DZ prinesel pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, za katero je zbral nekaj več kot 3900 podpisov. Kumer je danes povedal, da oba zakona sestavljata isto zgodbo.