Gustinčič, maître slovenskega novinarstva, je danes iz rok predsednika Danila Türka dobil odlikovanje reda za zasluge za novinarski prispevek k odprtemu, strpnemu in kulturnemu javnemu dialogu.

Dolgoletni novinar je označil nekatere najbolj pomembne dogodke v 20. stoletju. V osemdesetih letih je kariero nadaljeval na nacionalni slovenski televiziji, po upokojitvi leta 1985 pa je ostal v novinarski stroki, kjer kot kolumnist Mladine deluje še danes. "Jurij Gustinčič je največji slovenski novinar vseh časov," meni Dnevnikov kolumnist Ervin Hladnik Milharčič. "Pokazal nam je, da se da 50, 60 in celo 70 let pisati in delati oddaje za televizijo in radio in imeti bralce in gledalce, ki z veseljem preberejo, kaj si naredil," dodaja.

Eleganca, ki jo prinesejo desetletja ustvarjanja

Hladnik meni, da se bralci vedno znova veselijo, da je nekaj napisal ali naredil on, ne pa nekdo drug. "Človek ve, da če se pod članek ali oddajo podpiše Jurij Gustinčič, je oboje narejeno dobro." Po njegovih besedah se Gustinčič drži najvišjih profesionalnih kriterijev. Ne govori neumnosti, to kar napiše je preverjeno. Hkrati je vse narejeno z eleganco, ki jo prinesejo desetletja ukvarjanja s tem poslom in s poznavanjem sveta. Ta je globoka, zelo racionalna in hkrati čustveno bogata.

Gustinčič se je v svoji karieri v celoti posvetil novinarstvu. Četudi je o politiki pisal, nikoli ni menil, da bi lahko imel tudi politično kariero. Po njegovem kvaliteta besedila leži v tem, kako je napisano, ne pa v njegovi temi.

Mojster svojega dela

V desetletjih ustvarjanja mu je uspelo ostati zvest samemu sebi. Želel je biti le mojster svojega dela in besedil. "Gustinčič vedno poskrbi, da bralec nedvomno razume, kaj mu govori," meni Milharčič in dodaja: "Piše za bralca, brez sprenevedanja ali dvojne agende in vedno pove, kar si misli." Po Milharčičevem mnenju je Gustinčič profesionalni novinar, ki ni niti nadut niti prevzeten niti se mu ne zdi potrebno, da bi sklepal kompromise. Drži se svoje poti in jo opravlja z zadovoljstvom.